Megtalálták John Lennon több éve ellopott ereklyéit

2017.11.21. 21:19

Több mint száz, John Lennon hagyatékából származó lopott tárgyat foglalt le a berlini rendőrség, amelyek közül néhányat be is mutatott kedden – írja az MTI.

K  AP20171121133
Fotó: Markus Schreiber

A tárgyakat vélhetően Yoko Onótól lopta el egy férfi még 2006-ban, hogy Berlinben értékesítse őket. A hatóságok kedden többek között a zenész

  • 1975-ös, 1979-es és 1980-as bőrkötéses naplóját,
  • két szemüvegét,
  • jegyzeteket,
  • egy cigarettatárcát
  • és egy iskolai füzetet is bemutatták.

A rendőrség még júliusban fedezett fel 86 tárgyat egy fizetésképtelenné vált berlini aukciósházban, majd a további nyomozások eredményeképpen hétfőn újabb tárgyakra bukkantak egy feltételezett orgazda gépkocsijának csomagtartójába rejtve. Az ide vezető nyomot a csődeljárás intézőitől kapták a nyomozók, az 58 éves orgazda jelenleg vizsgálati fogságban van.

A feltételezett tolvaj egy férfi, aki 1995 és 2006 között sofőrként dolgozott Yoko Onónak, John Lennon özvegyének és akit 2007-ben 60 nap börtönre ítélték, mert titokban fotókat készített a képzőművész otthonában. A férfi jelenleg Törökországban él, és három éve már egyszer megpróbálta a lopott holmit orgazda révén eladni Berlinben. A török származású német orgazda és az egykori sofőr közötti kapcsolatot egyelőre vizsgálják.

Susann Wettley államügyész szerint 2006-ban lopták el a személyes tárgyakat Yoko Onótól, melyek a következő években valószínűleg Törökországban lehettek, mielőtt 2013-ban vagy 2014-ben Berlinbe vitték őket. Wettley azt is hozzátette, hogy nem találtak szervezett bűnözésre utaló nyomokat.

Néhány tárgy már vissza is került egyébként Yoko Onóhoz, aki nagyon boldog volt, hogy visszakaphatja őket, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a többi tárgyat mikor kapja meg.