Zaklatási ügy miatt megy kényszerpihenőre a Toy Story alkotója

2017.11.21. 23:30

Ha John Lasseter neve nem is biztos, de az olyan filmek, mint a Toy Story és a Verdák biztosan mindenkinek ismerősen csengnek, a Pixar kreatív atyaúristene azonban féléves kényszerpihenőre megy, miután többen is azt állították róla, hogy zaklatja a cég női munkatársait – írja a Hollywood Reporter.

A botrány azután bukott ki, hogy kiderült, a Toy Story 4-et jegyző Rashida Jones és írótársa, Will McCormack azért hagyták ott a projektet, mert Lasseter kéretlenül rányomult Jones-ra. Sem a színésznő, sem a Disney nem válaszolt a lap megkereséseire, de egy belső forrás szerint a páros "kreatív nézeteltérések" miatt hagyta ott a stúdiót, több másik, neve elhallgatását kérő alkalmazott azonban más képet festett  dologról.

Több forrás állítja ugyanis azt, hogy Jones ügye nem egyedi eset volt. Egy régóta a Pixarnál dolgozó ember azt mondta, Lasseterről mindenki tudja, hogy nemcsak ölelgetni szereti az alkalmazottait, hanem nyúlkál, csókolni próbál és megjegyzéseket is tesz. Többen mondták, hogy a céges összejöveteleken a férfi mindig sokat iszik, de a korábban említett alkalmazott szerint nem csak ekkor viselkedik így.

Lasseter a vádakra válaszul kedden egy belső közleményben azt írta, több fájdalmas beszélgetés és ballépés után hat hónapra visszavonul a Pixarnál betöltött szerepétől. Mint írta, mindig is azt szerette volna, ha a stúdió egy olyan hely lenne, ahol a művészek kiteljesedhetnek más, hasonlóan tehetséges emberek segítségével. Ehhez tiszteletre és bizalomra van szükség és ha valaki nem érzi értékesnek magát, könnyen törékennyé válik.

Vezetőként az én feladatom lenne biztosítani, hogy ez nem történik meg, de most úgy érzem, nem jártam sikerrel.

– tette hozzá a férfi, aki azt is elmondta, hogy sosem egyszerű szembenézni a ballépéseinkkel, de ez az egyetlen módja annak, hogy tanuljunk belőlük.

Lasseter ügye több szempontból is rossz lehet a Disney számára, hiszen nem elég, hogy kínos, hogy az animációs filmjeik pápáját zaklatással vádolják, egy ilyen eset után egyáltalán nem biztos, hogy ugyanannyian nézik majd meg például a Toy Story 4-et. A Pixar felemelkedéséről és Lasseter ebben játszott szerepéről éppen augusztusban írtunk, ezt a cikkünket itt olvashatja el.