Német közszolgálati adók bojkottálják a Pink Floyd alapítóját

2017.11.28. 18:40

Nem közvetíti a német közmédia több regionális rádiója Roger Waters, a Pink Floyd együttes korábbi frontemberének júniusi berlini koncertjeit, mivel antiszemitizmussal vádolták meg az Izrael elleni bojkottra való felszólítása miatt.

A főváros térségében működő Antenne Brandenburg és Radio Berlin 88.8 közölte azt, hogy bojkottálják a bojkottáló Waters június 1-jére és 2-ára tervezett duplakoncertjét. Ahogy közleményükben kifejtették:

világos üzenetet akarnak küldeni ezzel a lépéssel a berlini és brandenburgi zsidó közösségnek.

Más regionális műsorszolgáltatók, köztük a Westdeutsche Rundfunk és a Norddeutsche Rundfunk is hasonló bejelentéseket tettek az utóbbi napokban a zenész helyi koncertjeivel kapcsolatban.

Waters 1965 és 1985 között volt a Pink Floyd sztárja. Számos alkalommal szólított fel fellépései során az Izrael elleni bojkottra, előfordult, hogy Dávid-csillagos, disznóalakú léggömb is szerepelt koncertjein. A bojkottért és szankciókért folytatott kampányával azt akarja elérni, hogy Izrael változtasson a palesztinokkal kapcsolatos politikáján. 

Waters a Nyugat-Európában viszonylag széles körben támogatott BDS-mozgalom (Boycott, Divestment and Sanctions) támogatója, mely az izraeli áruk bojkottjával, az Izraelbe szánt befektetések elleni fellépéssel és a zsidó állam elleni szankciók melletti lobbizással akarja elérni a palesztinokkal szembeni bánásmód javulását. A mozgalom nem antiszemita, hanem Izrael-ellenes, de azért kétségtelenül előfordul, hogy a zsidó állam politikájával szembeni ellenérzések összecsúsznak a zsidógyűlölettel.

Marek Lieberberg koncertszervező nevetségesnek nevezte az ARD-adók magatartását. Hangsúlyozta, hogy bár holokauszttúlélők gyermekeként ő maga is elutasítja Waters nézeteit, azokat magánvéleménynek tekinti és mint ilyet szerinte tiszteletben kell tartani.

Maga a koncert azért nagy durranás, mert Waters 1990 júliusában - egy sor sztárvendéggel megerősítve - a két Berlin közti egykori senkiföldjén adta elő a The Wall teljes anyagát. 

(MTI)