Meghalt Benke is a Benke és Pierre-ből

2017.11.29. 16:23

Meghalt Benke László, a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek underground művészközegének jellegzetes alakja. Nevét legtöbben talán Cseh Tamás – Bereményi Géza Utóirat című lemezéről ismerhetik. A Benke és Pierre címadó szereplői nem fiktív személyek voltak: Pierre és Benke László Cseh Tamásék baráti társaságába tartoztak.

Benke László a hatvanas évektől jól ismert karaktere volt annak a művészvilágnak, amelynek szereplői Bereményi szövegeiben is fel-felbukkannak.

Benke egy jelenség volt, nagyon sok helyen megfordult a hatvanas-hetvenes években. Mindenki ismerte, olyan ember volt, aki ha bement valahova, azonnal feltűnt

– mondta az Indexnek az egykori barátról Császár Bíró Éva, Cseh Tamás özvegye.

„Tamás életében különböző szakaszokban hol sűrűbben, hol ritkábban volt jelen. Jellegzetes fizimiskájával sok filmben szerepelt.” Benke László több Jancsó-filmben is felbukkant, szerepelt Bódy Amerikai Anzixjában, itt pedig Szabó Ildikó Balázs Béla Stúdiós Másik oldal című filmjében látható.

Az 1943-ban született Benkével Cseh Tamásék Baksa Soós Jánoson keresztül ismerkedtek meg. Egy időben a Magyar Rádióban dolgozott, turnusvezető volt. Ebben az időszakban a Rádió mellett, a Bródy Sándor utcában volt albérlete; amikor el akarta hagyni az országot, ide költözött be legendás Iskola utcai bérleményéből Cseh Tamás is. Benke néhány hét után úgy döntött, mégis inkább hazatér. Benkét nem annyira a hivatalos állásai határozták meg, a közösségi, társasági szerepe volt meghatározó.

Korszakos alakja volt ennek a világnak, anélkül, hogy a hatalmas műveltségét formába öntötte volna

– emlékezett rá Hanák Gábor, a halálhírról beszámoló Cseh Tamás Archívum alapítója. Benke a halála előtt Baksa Soós naplójával, írásaival foglalkozott, azt tervezte, maga is leírja kapcsolódó emlékeit. 74. évében, rövid betegség után halt meg.

Benke és Pierre  Szász János vizsgafilmjéből. Benke László 0:48-nál a jobb oldalon maga is látható. Pierre – Vajda Pierre  – szintén valóságos személy volt, ő külföldön halt meg.

Hajnalban félháromkor - szokás szerint -

álmomban megjelentek Benke és Pierre.

Azt mondtam: "hát itt vagytok megint",

és feljebb húztam a takarót.

"Mondd, honnan bújtunk elő?" -

kérdeztem Pierre-t.

"Mondd, honnan bújtunk elő?" -

utánzott Benke,

s mellém bebújtak ők.

Ezután azt álmodtam, hogy Pierre köhög,

erre azt mondtam: "Benke, nyúlj ki csak,

a hamutartó és a könyvek között,

a széken találsz egy pohár vizet."

Igyunk mind a hárman,

egy kortyot azután,

tegyük el magunkat holnapra,

Benke,

Pierre, meg én.

Igyunk mind a hárman,

egy kortyot azután,

tegyük el magunkat holnapra,

Benke,

Pierre, meg én.

Igyunk mind a hárman,

egy kortyot azután,

tegyük el magunkat holnapra,

Benke,

Pierre, meg én.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport