Rumini segít kijutni a zárt szobából

005  O5A6897
2017.12.05. 07:02
Üvegekbe zárt varangyos békákat fikszírozunk meredten a félhomályban, arra próbálunk rájönni, hogyan juthatnánk ki a süppedős mocsárból. Hat gyerek vesz körül, kettő a sajátom, ilyen izgatottnak rég láttam őket. Egyszerre beszélnek (na jó, üvöltenek, ugrándoznak, rohangásznak felé és alá, taposnak a lábamon és egymáson is néha), próbálnak rájönni a megoldásra, az idő ugyanis ketyeg, mindössze 45 percünk van, hogy teljesítsük a pályát. Az izgatottságuk olykor a pontosság rovására megy, bőszen taperolják a fal minden négyzetcentiméterét, jobbnál jobb (de a megoldást nem mindig segítő) ötleteik vannak, míg egyszer csak megvan a megoldás: kitárul a titkos ajtó. A Rumini szabadulószobában vagyunk.

A gyerekeknek való Rumini szabadulószoba-rendszer a Pagony könyvesbolt Bartók Béla úti boltja alatt nyílt december elsején. Ez Berg Judit nagy sikerű ifjúsági regénysorozatára, a Rumini történetére és szereplőire épülő 265 négyzetméteres szabaduló pálya, pontosabban kettő. Mindkét pályán öt-hat szoba rejtélyein és talányain kell keresztülverekednie magukat a gyerekeknek, a teljesítéshez egyáltalán nem szükséges ismerniük Berg Judit (amúgy zseniális) Rumini-univerzumát. A nyolckötetes regénysorozat főhőse 

két árva egérfiú, Rumini és Balikó, akik elszegődnek hajósinasnak, és fordulatos kalandokban van részük.

A kalandszobában őket segítve teljesítjük a küldetést. Voltam már több (felnőtt) szabadulószobában, de még egy olyannal sem találkoztam, ami ilyen pontosan adja vissza a kerettörténet atmoszféráját, ami ennyire részletgazdag és díszletorientált. A bejáratnál egy ékkövekkel díszített bazáron keresztül vezet az út, kicsit odébb pedig Rumini, az egér hajósinas munkahelyéül szolgáló Szélkirálynő vitorláshajó álldogál. Az egyik szobában denevérfestmények vigyázzák kutakodásunkat, a másikban óriás szőrpamacsokban matatunk, a harmadikban kopogtatunk, a negyedikben halak és buborékok között igyekszünk rájönni a talányra.

A Rumini kalandszobában megvannak a hagyományos menekülőszobák tipikus elemei – mint a számzárok és lakat-kulcs megoldások – de ezek mellett üdítő technikai megoldásokkal találkoztunk: a gyerekek kedvencei a váratlan helyeken nyíló titkos ajtók, a titkos jelszavakat ugrándozás útján érvényesítő intelligens padlók és a képernyőn kommunikáló multimédiás varázsló.

Indulásunk előtt a gyerekek rövid eligazítást kapnak a szabadulószoba egyik munkatársától, aki az összefogásra hívja fel a figyelmüket: figyeljenek egymásra, mindenkinek a véleményét vegyék figyelembe, és együtt találják meg a kiutat.

És így is tesznek, teljesen belemelegedve, majd a végére teljesen kimelegedve, de közösen fejtik meg az újabb és újabb rejtélyeket. A kimelegedésre is nagyszerű ötlete van a Rumini kalandszoba kitalálóinak: a pályán végző gyerekeknek kialakítottak egy kényelmes játszósarkot, ahol logikai játékokkal kicsit lenyugodhatnak hazaindulás előtt és fotót készíthetnek magukról Ruminivel együtt.

A belépő 2-4 játékosnak 9000 forint, és minden további résztvevőnek 2000, ez az összeg drágának hangzik, de a szabadulószobák piacán átlagosnak tekinthető.

Az ötödikes Rozi így látta a kalandszobát

"Nekem nagyon tetszett, izgalmas és színvonalas volt, a díszlet gyönyörű és élethű. Jó volt látni a kedvenc szereplőimet, olyan volt, mintha a mesébe csöppentem volna. Nem tagadom, egy picit féltem, én 9 éves kortól ajánlom. Kicsit nehezek a pályák, de ha elakadtunk, Rumini szerencsére segített. Jó élmény volt, bármikor szívesen mennék újra!"

Egyszerre két csapat (csapatonként 2-7 fő) indulhat kalandozni a pályákon, Rumini végigkíséri a szabadulókat az úton, de mivel felvette a láthatatlanná tévő kalapját, csak a hangja hallható. Ő az, aki segíti a küldetés sikeres teljesítését, figyelmeztet a veszélyekre, ő szól, hogy el ne felejtsük a varázseszközöket összegyűjteni. Nekünk akkor segít, amikor tévesen próbálunk egy nagyobb darab tereptárgyat odébb görgetni, meghalljuk barátságos hangját a közelből, hogy ne emeljük, csak csúsztassuk lazán azt a valamit. A 8 év alatti tesztelő gyerekek halálra rémülnek a váratlanul megszólaló Ruminitől, és iszonyatosan félnek az egyik szobában üldögélő, stratégiai fontosságú csontváztól is. A szabadulószoba-rendszerben van jó pár kellemesen ijesztő rész, és kevés olyan is, amitől a velem lévő 6-8 éves tesztelő gyerekek jócskán megijedtek, nem véletlenül ajánlják a szobák tervezői 8 éves kortól a részvételt. Eltelt egy hónap, amióta végigcsináltuk a pályákat, a tesztgyerekek viszont azóta is folyamatosan fel- felhozzák a kalandszobás élményt. Nagyon szívesen mennének újra, még úgy is, hogy voltak köztük páran, akik eléggé rettegtek a kalózcsontváztól.

"Szülői felügyelettel már 8 éves kortól igazi élményt jelent a kalandszoba, 10 éves kortól a gyerekek már egyedül is végig tudnak menni a pályákon. A kalandszoba pályái iskolás csoportok fogadására is alkalmasak: egyedülálló módon egy időben tud fogadni egy egész osztálynyi gyereket is, akik két turnusban tudnak egymással és az idővel versenyezni a két pályán. A multifunkcionális rendhagyó irodalomóra különleges élmény lehet akár 30 gyerek számára is, és egyaránt érdekes lehet azon általános iskolások számára, akik már ajánlott olvasmányként találkoztak Rumini történetével" - írják közleményükben. Az osztályoknak 25 ezer forintba kerül egy ilyen alkalom.

A különböző szobák: a Vérszívó feketeszárnyú denevérek barlangja, Makkiátó apát titkos műhelye, a Jéghegy, Dérvár P-rém labirintusa, a Holdbékák mocsara, és a Béklyó köz Endresz Ágnes, díszlettervező és a Tonuzaba Entertainment Kft. közös munkája.

Helyszín: a Bartók Béla úti Pagony Könyvesbolt alatt, bejárat a könyvesboltból
Budapest, 1114, Bartók Béla út 5.
Nyitvatartás: H-P: 10-19, SZ-V: 10-18 h
Ár: 9000 Ft/4 fő, 4 fő felett személyenként: 2000 Ft

Borítókép: Ajpek Orsi / Index