Grecsó Krisztián is visszaadja díját a zaklatási botrány miatt

2017.12.11. 20:00

Ahogy azt korábban megírtuk, a Stádium Kiadó korábbi szerkesztője, Follinus Anna költőnő a Díványon beszélt részletesen arról, hogy a kiadót vezető házaspár hosszú időn, éveken keresztül bántalmazta lelkileg és szexuálisan. „A házaspár számára, minthogy áldozatok kiszemelésében volt már tapasztalatuk, hamar egyértelművé vált érzelmi, szellemi kiszolgáltatottságom. Rövid időn belül értésemre adták, hogy támogatásukat csak és kizárólag akkor nyerhetem el, ha teljes valómban alárendelem magam akaratuknak. Amikor a férfi első szexuális közeledését határozottan elutasítottam, megkezdődött a magas szintű manipuláció” – mondta.

„A vádak hamisak! Visszautasítjuk minden állítását" - a Stádium Kiadó holnapján közleményben reagált a könyvkiadót vezető házaspár az őket ért szexuális visszaélések kapcsolatos vádakra. A kiadót vezető házaspár, Lőkös Margit és Kárpáti Kamill többek között azt írták, "Azon sokak, akik semmit nem tudnak vagy „valamit eltorzítva tudni „tudni vélnek” rólunk, bármit elhihetnek a rágalmakból, akármit mondunk.„Sorrendbe állított, leleplező ” interjúkat olvasva, olyan tömegpszichózisban élünk, amely a jogállamiság maradékait is fölemészti. Mindezekre azt mondjuk: NEM! ELÉG VOLT!"

Aztán Oravecz Péter beszélt a Zoom.hu-nak: „Oravecz Péter megpróbálja elmondani az elmondhatatlant: azt, hogy Kárpáti Kamil és Lőkös Margit, a Stádium Kiadó vezetői miként hálózták be a fiatalokat, és hogyan láncolták magukhoz őket" - írja a lap

Mindezek után Oravecz Péter is bejelentette, hogy visszaadja a Gérecz Attila-díjat, ahogy ezt Follinus Anna is tette. A Zoom.hu azt írja, hozzájuk újabb négy díjazott csatlakozott: Király Levente, Nagy Cili és Győrffy Ákos költők, és hétfőn este Facebook-posztjában Grecsó Krisztián is jelezte ugyanezt.

Grecsó azt írta:

Nem tudom, hogyan kell díjat visszaadni, és hogy annak van-e bármilyen értelme. Gérecz Attila nem Dózsa László, és még csak nem is Kárpáti Kamil fikciója.

De mivel se a normalitásnak se a szolidaritásnak nem maradtak járható útjai, se formái, én sem szeretnék tovább Gérecz Attila-díjas költő lenni.

Majd hozzáteszi: "Licitre bocsátom ezt az eredeti bronz kisplasztikát, ami maga a díj. 1996-ban kaptam a Vízjelek a honvágyról című első könyvemért. Aki a legtöbbet adja érte, annak ünnepélyesen átadom december 14-én, azon a jótékonysági főzésen, amin igyekszünk pénzt gyűjteni az öcsémmel a Jurányiban, a Heti betevő javára. Ezzel az összeggel megtoldjuk a befolyt bevételt."