Feljelentést tettek az Iparművészeti gyanús és fura költekezése miatt

2018.03.21. 09:34

A Magyar Nemzet azt írta korábban, hogy bár már jó ideje megvolt az épület felújításának dátuma, az Iparművészeti Múzeum valamiért csak az utolsó pillanatban gondoskodott 170 ezer példányos iratgyűjteményének elszállításáról és tárolásáról. Egy Museum Complex nevű magáncéget bíztak végül meg a feladattal.

A lap azt írta, a tendert egyértelműen erre a cégre írták ki, még az irodai ajtók színét és anyagát is meghatározták benne. Ezért egy konkurens cég feljelentést tett, a Közbeszerzési Döntőbíróság pedig megalapozottnak látta a panaszt: 5 millió forintra büntette és új pályázat kiírására kötelezte a múzeumot. De a feltételek nem sokat változtak az új pályázatban, így ugyanaz.acég másodszor is nyert.  

A Magyar Nemzet szerint az ár időközben nőtt, de ezt a Museum Complex cáfolta, lásd közleményüket lent.

Mindezek miatt V. Naszályi Márta, a Párbeszéd képviselője feljelentést tett hűtlen kezelés miatt – írja a 24.hu. Mint írja, „úgy tűnik, a 170 ezres könyvtárnak és adattárnak nincs gazdája, így kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni vele.” Hozzáteszi: „Ideje, hogy a kultúra végre ne a haverok kifizetőhelye legyen!”

A Museum Complex nyilatkozata a Magyar Nemzet cikkére

1. A szerződés összege nem a cikkben említett 2,4, hanem 1,358 mrd.

2. A valóságban a közbeszerzési eljárás műszaki leírása az elvárt helyiségméretekről és még a könyvek elhelyezésére szolgáló gördíthető polcrendszerről is rendelkezett a könyvtár/adattár tekintetében. A csomagolási részben a dobozok, ládák mennyiségénél a könyvtár állományával is számoltak.

3. A műtárgycsomagolás múzeumi szakemberek felügyeletével, a műtárgyvédelmi elvárásokhoz igazodó tempóban, szerződésnek megfelelően elfogadott ütemterv szerint folyamatosan zajlik.

4. A szerző által említett, műtárgyraktár és restaurátorműhely épületegyüttes 2016. júniusa óta szolgál műtárgyak tárolására. A mindösszesen 19 ezer nm nagyságú speciális komplexum bizonyos helyiségei szakaszosan, zónánként kerültek átvételre. Az IMM számára biztosított terület átadása - mely az épületegyüttes összterületének körülbelül felét teszi ki - szerződés és elfogadott ütemterv szerint zajlik.

5. A gyűjtemény felügyeletéről semmilyen módon nem mondott le, vagy fog lemondani az intézmény, hisz a letéti raktárakba is csak múzeumi munkatársak jelenlétében van lehetőség belépnie a Museum Complex Kft. szakembereinek, akik kizárólag múzeumi kollégák felügyelete mellett végezhetik a műtárgyak csomagolását és mozgatását. A Könyvtár/Adattár gyűjteménye nem kerül letéti konstrukcióban elhelyezésre.

6. A közbeszerzési eljárásban és a szerződésben is nyilvánosságra hozott - legnagyobb műtárgyértékhez igazított - műtárgyszállításra, csomagolásra és raktározásra is kiterjedő "felelősség" - műtárgybiztosítás volt az elvárás, tehát a lehetséges legnagyobb kártérítési limit igazodik a legnagyobb értékű műtárgy értékéhez.

7. A könyvtár és adattár továbbra is látogatható marad az IMM munkatársai által felügyelt és modern műtárgyvédelmi elvárásoknak is megfelelő helyiségekben.

8. A közbeszerzési eljárás műszaki leírása valamint a szerződés alapján a letéti, bérleti díjak tartalmazzák a legszigorúbb múzeumi elvárásoknak megfelelő speciális raktári polcrendszerek használatát illetve az állandó őrzést és a letéti raktárakban munkaidőben történő folyamatos kezelő/technikus/műtárgycsomagoló szakemberek rendelkezésre állásának költségeit is. A fenti - és egyéb - speciális műtárgyraktárhoz kapcsolódó költségeket a Magyar Nemzet cikke elhallgatta az olvasói elől, amikor a nyertes ajánlattevő által megadott árakat egy elvárt födémterhelhetőséget vagy raktári belmagasságot meg sem közelítő, átlagos irodaház bérleti költségeivel egyszerűen összehasonlította.

Ne maradjon le semmiről!