Adjon a kultúrának 2, a péntek esti otthon ücsörgés visszavág

2018.03.23. 18:40

Február utolsó napján olyan jól sikerült, annyian hallgatták az Óbudai Danubia Zenekar koncertjét élőben az Index Facebook-oldalán, hogy most akkorát adunk a kultúrának, de visszakézből, hogy a péntek adja a másikat.

Mert minek menne barátokkal csujogatni, meg részegen diszkótáncolni, ha otthon is maradhat, és meghallgathatja Rahmanyinov III. zongoraversenyét. Meg az I. szimfóniáját.

Itt lent, abban az ablakban jön majd a zene: Jobb mint a Mezzo, és az Index élő egyenesben kommentálja majd!

A koncertről a zenekar vezetője, Hámori Máté karmester beszél a cikkbe lentebb beágyazott rövid videóban, de a koncertet majd az Index szakkomentárja kíséri halkan, sőt hangtalanul, de igen nagy beleéléssel, mivel Miklósi Gábor kollégánk általában nem csak érdekes információkat, de több raklapnyi lelkesedést is megoszt kommentjeiben a nézőkkel.

Lehet, hogy elsőre hihetetlen, de Rahmanyinov őrületesen jó, hogy mást ne mondjunk ebbe őrült bele a Ragyogj! című filmben Geoffrey Rush, de olyan jól, hogy rögtön Oscar-díjat is kapott érte. Aki nem emlékszik az 1996-os filmre, az itt megnézheti, hogy mire számíthat, persze Geoffrey Rush légzongorázása helyett a japán Tomoki Szakata előadásában, aki várhatóan még csak beleőrülni sem fog az 1909 óta világhírű zongoraversenybe. A fiatal, mindössze 25 éves japán zongoravirtuóz egyébként 2016-ban elnyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny első díját. A zenekart ma orosz vendégdirigens, a 37 éves Sztanyiszlav Kohanovszkij vezényli.

A koncert második részében az orosz zeneszerző I. szimfóniáját hallhatjuk majd. A művet 1897-ben mutatták be, és egy férjezett asszonyhoz, Anna Logyizsenszkajához szól. A nyugtalan I. szimfóniát a hölgy nem értékelte túlzottan, sőt amúgy a közönség sem: a rosszul felkészült zenekar miatt a darab óriási bukás volt. A szerző a premier után depressziós lett és három évig egyetlen taktust sem szerzett, végül az orvosa írta fel neki a zenét és a zeneszerzést. Receptre, naponta háromszor egyet, szigorúan éhgyomorra. A terápia sikerét amúgy jól jelzi, hogy kilenc évvel később ugye például nagy siker lett a zongoristákat őrületbe kergető III. zongoraverseny.

Felkészülésnek itt lehet megnézni, sőt leginkább meghallgatni az előző koncertet, aztán fél nyolctól mindenki bújjon be a pokróc alá, rakja ki Chromecastre, vagy AppleTv-re a koncertet a Facebook-appon keresztül, vagy csak szerezzen egy jó fülest, de legalább egy nem recsegő bluetooth hangszórót és adja át magát a péntek esti sznobizmusnak.