Visszautasítja a Parno Graszt-tagokat be nem engedő klub, hogy rasszista lenne

2018.04.30. 18:46 Módosítva: 2018.05.01. 11:36

Értetlenül állunk a rasszista váddal szemben

– olvasható a Remix Retro Disco írásos állásfoglalásában, amit hétfő délután juttattak el munkatársunknak. A klub szerint „az elmúlt huszonnégy órában téves, rágalmazó és felnagyított hír kapott nyilvánosságot” azzal kapcsolatban, hogy szombat este nem engedték be a helyre az előző nap Budapesten koncertező szabolcsi Parno Graszt roma zenekar néhány tagját.

A hírt lapunk írta meg elsőként, egy Facebookon látott bejegyzés nyomán elindulva. Megkerestük a zenekar tagjait, akik megerősítették, hogy valóban nem engedték be őket. Az nem hangzott el, hogy azért, mert romák lennének, de a döntésről más tartalmú indoklást sem kaptak. Telefonon beszéltünk a klub biztonsági igazgatójával is, aki azt mondta, azért nem engedték be a társaságot, mert fiatalkorúak is voltak köztük (a zenekar szerint viszont ez nem igaz, legfeljebb a Parno Graszt énekesét, Oláh Helénát nézhették fiatalkorúnak, aki viszont már elmúlt 18 éves).

A klub több mint 24 órával a cikk megjelenése után küldte el a közleményét. Ebben azt is írják, hogy visszautasítjuk „a rasszizmus aljas vádját”, és hogy „vendégeink, fellépő művészeink, lemezlovasaink és munkatársaink között is vannak kisebbséghez tartozók. Mi nem teszünk különbséget közöttük, mint ahogy a biztonsági szolgálat munkatársai sem, akik kizárólagos joggal döntenek – néhány másodperc alatt – hogy kit engednek be a hosszú évek óta működő, színvonalas szórakozóhelyre.” Azt is megjegyezték, hogy a biztonsági szolgálatuk „nem tett semmilyen sértő vagy bármilyen hasonló kijelentést”.

Meglepő állítások is vannak a közleményben, például az, hogy „az index.hu rögtön lerasszistázott egy klubot, egy közösséget - mindenféle érdemi, megelőző utánajárás nélkül”, illetve hogy a be nem engedettek (akik a klub szerint nem kértek panaszkönyvet, sem az üzletvezetőt) „másnap reggel egy bizonyos média-csoporthoz fordultak.” Egyfelől ugyanis nem ők fordultak hozzánk, hanem a Facebookon látott poszt nyomán mi kerestük meg őket, másfelől a cikkben nem rasszistáztuk le a klubot. Egy korábbi 168 Óra-cikk kapcsán annyit írtunk meg, hogy egy roma főiskolai hallgató azért fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert idén januárban szerinte a roma származása miatt nem engedték be a helyre, illetve a romnet.hu cikke nyomán annyi szerepelt még lapunkban, hogy a Parno Graszt tagjainak esete után a Facebookon többen is írtak hasonló megkülönböztetésről.