Meghalt Choli Daróczi József

2018.05.12. 20:16

Életének 79. évében meghalt Choli Daróczi József cigány író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő, újságíró, írj a RomNet a család közlése nyomán. A közlemény szerint a magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja szombat délután vesztette életét.

A közlemény szerint Choli Daróczi Józsefre szűk családi körben emlékeznek, nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást csak a gyászszertartást megelőző napon tartanak. A temetés időpontját és a megemlékezés helyszínét a család a későbbiekben tudatja.

Bár a család Romániából származik, Choli Daróczi József a Hajdú-Bihar megyei Bedőn született 1939. május 26-án. Az első két általános iskolai osztályt még román nyelvű iskolában járta, majd 1948-tól magyar nyelvű osztályba került.

Amikor az 56-os forradalom kitört, a Tatabányai Bányászati Trösztben dolgozott. Az egyik bányásztársával Szombathely mellett kísérelték meg nyugatra szökni, ám a társa aknára lépett, Cholit pedig elkapták, 10 hónap börtönbüntetést kapott. A politikai foglyok közé rakták, Antall Józseffel került egy cellába.

A hatvanas évek elején a családja felköltözött Budapestre, ő a szabadulása után követte őket, segédmunkás lett a Csepel Vas- és Fémművekben. "Ez az időszak volt élete egyik sorsfordítója. A munkahelyén olyan közegbe került, ahol a tudás, a tudomány értéknek számított. (...) Ezek hatására egyre kínosabbá vált számára az alacsony iskolázottsága" – írja a RomNet.

Képezni kezdte magát, főiskolai tanulmányait a Budapesti Tanítóképző Főiskolán végezte 1972–1975 között. 1975-ben tagja lett a Magyar Írók Szövetségének és a MÚOSZ-nak, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som nevű lapokat. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven egyaránt.

Első önálló szerkesztésű kötete 1979-ben jelent meg Uzhe Jilesa, Tiszta szívvel címmel, majd a Fekete korall, ami cigány költők antológiáját tartalmazza. Elsőként fordította le a Biblia Újszövetségi részét cigány nyelvre.

1987 és 1988 között a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének ügyvezető titkára, majd a Hátrányos Helyzetű Fiatalok Életmód és Szabadidő Szövetségének elnöke lett; a rendszerváltás után betöltötte a X. kerületi cigány önkormányzat elnöki tisztét is, írja az MTI. A zsámbéki Apor Vilmos főiskolán romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba.

Fia Daróczi Dávid, lánya Daróczi Anna, unokatestvére Daróczi Ágnes.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport