Személyesen tömtem meg Kálomista Gábor pénztárcáját

2018.05.25. 14:15

A leírás alapján még lehetne is értelme a Wowsternek, a pénteken indult magyar streaming-szolgáltatásnak, ami azt tűzte ki célul, hogy egy csomó magyar filmet fog nyújtani havidíjas, vagy egyedi, megvásárlásos alapon.

Lenne értelme, mert az amerikai piac is darabokra töredezik éppen, a szinte monopóliumban lévő Netflix, Hulu, és Amazon mellett elindult már a horrorcentrikus Shudder, és a kifejezetten klasszikus művészfilmekre épülő Filmstruck is, szóval ha valakinek egy streamingelőfizetés nem lenne elég, akkor bevásárolhat még egyre magának. Magyarországon ráadásul a külföldi szolgáltatók közül csak kettő érhető el: a Netflix, és az Amazon, plusz a most már HBO- és tévéelőfizetés nélkül is elérhető HBO Go, magyar nyelvű tartalmak szinte csak ezen az utóbbin elérhetők, szóval még lenne is hova beférkőzni elméletben.

És igen, szükség is lehetne arra, hogy legyen egy kifejezetten magyar filmes streaming-oldal, mert például hiába akarom már hónapok óta megnézni a kevésbé ismert magyar filmeket (igen, én látni akarom A tökéletes gyilkost, sajnálom), ezeket különböző forrásokból kell összegereblyéznem. Az HBO Go, a UPC és a Telekom videótárjából. 



Egyrészt érdemes megnézni a Wowster apróbetűs részét (a cég ugyanarra a címre van bejegyezve, ahova a Megafilm, Kálomista Gábor szuperproducer filmgyártó cége), és a valós kínálatát is. A múlt heti bejelentés után végre elindult az oldal, úgyhogy mostmár biztosan tudjuk azt, amit eddig csak sejtettünk: a Wowster gyakorlatilag a Megafilm teljes tévés és mozis felhozatalát nyújtja, illetve még pár, MTVA által forgalmazott filmet pluszban.



Kálomista Gábor esetében óvatosan kell bánni ezekkel a feltételezésekkel, de én azt feltételezem, hogy a Kojotot övező botrány ráébreszthette arra, hogy az emberek igenis akarnak a számítógépen filmet nézni, sőt, bizonyos esetekben fizethetnek is érte. A Kojot legendáriuma abból fakad, hogy az egyébként teljesen oké filmet a rendezője szerint "ellehetetlenítették", hamar levették a mozik műsorából, a közönségtalálkozókat pedig meg akarták torpedózni, és végül a gyártó feltette (először hibás, akadozó, aztán javított változatban) az egész Kojotot tökingyen a Youtube-ra. Ahol aztán rengetegen meg is nézték. És egy rendes producerről azt feltételezem, hogy ebben meglátja a potenciált: ebből pénzt is lehetett volna keresni.

A Wowster viszont, hacsak nem kap valami kötelező állami előfizetés-csomagot, biztos nem lesz óriási pénzkereseti lehetőség. A felhozatala tényleg a Megafilm munkáiból állnak: Zimmer Feri 1-2, Kaméleon, Tibor vagyok, de hódítani akarok, Idegölő, Zuhanórepülés, Immigrants - Jóska menni Amerika, a teljesség igénye nélkül. Ráadásul egyszerűen bekopizták a honlapra az egykori filmes forgalmazásra kiadott sajtószövegeket, úgyhogy az utóbbinál az áll a leírásban, hogy "Ha szeretnél többet megtudni a filmrõl, akkor október 30.-tól nézd meg a mozikban amint Jóska és Vlad lezúzza Amerikát!".

Sorozatokban csak az Egynyári kaland első, és a Csak színház és más semmi első három évada érhető el. Tévéfilmeknél jobb a helyzet valamivel, ide került az Indul a bakterház, a Hamvadó cigarettavég, a Sobri és rengeteg Média Mecenatúra alatt készült tévéfilm, amik nagyrészéről egész biztosan soha nem hallott senki, csak aki gyakran böngészi még a nyomtatott tévéműsort. Legalább 1970 óta, mert itt van például a Komédia a tetőn is, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán közös tévéfilmje is. A dokumentumfilmek opció alatt csak egy van: A szíven szúrt ország, Marian Cozma meggyilkolásáról. A rendezője Kálomista Gábor



Kicsit érthetetlen módon két francia film is felkerült a mozifilmek közé, A boldogság sosem jár egyedül, és a Tajtékos napok című Boris Vian-adaptáció, Michel Gondry rendezésében. Mindegyiket az MTVA forgalmazta a magyar mozikban. És szigorúan magyar szinkronnal.

És ha eltekintünk attól, hogy a Wowster csak egy felület a Megafilmnek, még nem is igazából egy különösen jó felület. A filmeknél nincsenek feliratok, akár a halláskárosultaknak, akár angol változatok külföldieknek. Egyetlen opció van csak a lejátszás felületén, a minőség állítása, ami a legjobb esetben 720p, de a régebbi filmeknél be kell érni a 480p-vel, tehát semmilyen minőségi tupírozást nem kaptak a régebbi filmek. Tekerni nemigen lehet, vagyis maximum egy puritán csúszkával, amivel mondjuk nehézkes a finomhangolás, és ugyan létrehozhatunk lejátszási listákat, csak éppen sok értelme nincsen, hiszen két kattintással és egy görgetéssel megnézhetjük a teljes választékot.

Szóval egészen fura igényt elégít ki a Wowster, leginkább a saját alapítójának igényét. Igenis szükség lenne Magyarországon egy olyan felületre, ahol magyar filmeket tudunk az utóbbi 100 évből nézni egy kattintásra, ahol havi fix díjért ott lenne a kezünk alatt A tánc, a Ház a sziklák alatt, a Veri az ördög a feleségét, és mondjuk a Szürkület. Egyelőre ezt a szerepet illegálisan, és borzasztó minőségben a Youtube tölti be (ott hat év alatt a Zimmer Ferit majdnem 2 millióan, a 6:3 - Játszd újra Tutti!-t félmillióan nézték meg). De az biztos, hogy a Wowster nem fogja soha a büdös életben.

A Wowster két konstrukcióban érhető el regisztrálás után: egyrészt van egy havi, 1980 forintos előfizetés, másrészt pedig 3 napra is lehet bérelni filmet, 300 forintért.

Mozifilmek a Wowsteren:

  • 6:3 avagy játszd újra, Tutti!

    A boldogság sosem jár egyedül

    A Herceg haladéka

    Ámbár tanár úr

    Apám beájulna

    Buheramátrix

    Coming Out

    Csak szex és más semmi

    Csudafilm

    Emlékek őrzői

    Idegölő

    Immigrants

    Kaméleon

    Kojot

    Majdnem szűz

    Tajtékos napok

    Tibor vagyok, de hódítani akarok

    Vakvagányok

    Zimmer Feri

    Zimmer Feri 2.

    Zuhanórepülés

(a tévéfilmek között még ott van a Sobri, az Indul a bakterház, és a Hamvadó cigarettavég)