Több mint 180 magyar író állt ki a szombati tüntetés mellett

2019.01.18. 16:42

Ismert írók, irodalmárok, közéleti személyiségek álltak ki pénteki nyilatkozatukban a szombati tüntetés és annak résztvevői mellett.

"Mi, írók, irodalmárok szolidárisak vagyunk a társadalom kiszolgáltatott tagjaival" – kezdik a nyilatkozatukat, majd hosszú felsorolásba kezdenek, hogy kikkel szolidárisak. Szolidárisak többek között a túlóratörvény áldozataival, a diákokkal és a pedagógusokkal, a kilátástalan helyzetbe hozott tudományos kutatókkal, a civilszervezetekkel és az otthontalanokkal is.

A 186 tagot számláló, Írók a szolidaritásért nevű közösség a szöveget azzal zárja: "Szolidárisak vagyunk a kultúra és a művészetek területén dolgozó társainkkal – mindannyiunkat elviselhetetlen helyzetbe hoz a kultúratámogatás ideológiai alapú központosítása. A társadalom felelős tagjaiként kiállunk a jogállamért."

Az Írók a szolidaritásért nevű Facebook-oldalt csütörtökön hozták létre, ezen tették közzé a szöveget, amelyet az aláírók nagyon hosszú névsora követ. Az aláírók között van többek között Karafiáth Orsolya, Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Kepes András, Peer Krisztián, Konrád György, Nyáry Krisztián és Marton László Távolodó is.

Az Írók a szolidaritásért közösség egy másik bejegyzésben azt is megemlíti, hogy ők is csatlakozni fognak a szombati demonstrációhoz. Délután háromtól a Kossuth téren, a József Attila szobornál gyülekeznek majd egy molinó alatt.