A Disney felzabálta a fél világot, de a kis gömböc tovább nő

2019.03.08. 15:12
Minden rekordot megdöntöttek, mivel övék a legnagyobb bevételt termelő stúdiók nagy része, köztük a Star Warsért felelős Lucasfilm és a Marvel is, de ez nem elég: a Disney most megveszi a 21th Centruy Foxot is.

A Disney hamarosan nyélbe üti a 21st Century Fox felvásárlását – mondta el csütörtökön Bob Iger Disney-főnök a hollywoodi filmvállalat részvényeseinek éves közgyűlésén.

A részvényeseket Iger arról tájékoztatta, hogy hamarosan nyélbe ütik a 71,3 milliárd dolláros (20 101 milliárd forintos) tranzakciót, amelynek révén a 21st Century Fox is a Disneyhez kerül. Megjegyezte, hogy a felvásárlás révén a Foxtól nemcsak jelentős mennyiségű produkció és programanyag kerül a Disneyhez, hanem a menedzsment tapasztalt szakemberei is – írja az MTI.

A Disney tervei szerint megtart néhány 20th Century Foxhoz fűződő produkciót, elsősorban mozifilmeket. „Folytatjuk a filmek gyártását a Fox és a Fox Searchlight-branddel, és az FX neve is megmarad” – tette hozzá Iger.

A Disney először 2016 végén érte el azt, ami addig senkinek nem sikerült: elsősorban az új Star Wars-filmeknek köszönhetően átlépte a 7 milliárdos éves mozis bevételi küszöböt, végül 7,6 milliárdig kúsztak a bevételeik. Azért azóta sem kell szégyenkezniük, idén például 7,3 milliárddal zárták az évet – és ez csak a mozi.

Arról, hogy – miután megkötötték az évszázad üzletét a Lucasfilm felvásárlásával – meg akarják vásárolni az egyik legfőbb konkurensüket, a 21th Century Foxot is, ebben a cikkben írtunk hosszan. „Ez olyan, mintha beolvadna a Manchester Unitedbe a Real Madrid” – írtuk akkor. Az adásvételt aztán komoly licitháború előzte meg, de tavaly nyáron végül a Disney került ki győztesen a harcból, azóta lehet tudni, hogy hamarosan megkezdődik az eladás.

Ne maradjon le semmiről!