Térkövön és citylight poszteren prezentált természet

mg 216
2019.03.14. 13:25

Szerdán délután ünnepélyesen megnyílt Máté Bence, többszörösen díjazott, nemzetközileg elismert természetfotós első köztéri kiállítása. A helyszín nem is lehetne városiasabb: a mozgásérzékelős belső megvilágítással ellátott, hatalmas képeket, kompozíciókat Budapest belvárosában, a Bazilika előtti Szent István téren állították fel.

A fotós célja kettős: egészen mélyen bevinni a városba a természetet, legalábbis annak hipermodern formában prezentált, ultralátványos képi világát, valamint az, hogy az ingyenes kiállításokon keresztül elindítsa másik nagy nonprofit társadalmi projektjét, a Fajbookot.

Máté Bence 2010-ben Londonban, a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, „Az év természetfotósa 2010” (Wildlife Photographer of the Year) címet. A világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen eddigi induló, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott.

Az ingyenes szabadtéri tárlaton Máté Bence külföldön (Afrikában, Costa Ricában és sok más országban), valamint Magyarországon készült, 623 darab fotóját lehet megnézni. Az azonos témájú, motívumú fényképeket csoportos kompozíciókba rendezték, de egyes hatalmas képek önállóan is megtekinthetők.

A kiállítás sötétben látványosabb a képek belső, citylightposzter-szerű megvilágítása miatt. Akár egészen későn, vagy hajnalban is ki lehet sétálni a Szent István térre, mert a világítás folyamatos: ha nincs senki a közelben, 30%-osra esik vissza a fényerő, de ha a mozgásérzékelő látogatót érzékel, akkor teljes kapacitásra kapcsol az összesen 70000 darab ledből álló világítás.

A budapesti köztéri tárlat április 1-ig látható, azután a kiállítás tovább költözik Debrecenbe, majd Gödöllőre, Egerbe, Keszthelyre, Szegedre, Győrbe és Miskolcra.

A cikk elején emlegetett másik projekt egy mobiltelefonos platformra készült, a Facebookhoz hasonló applikációt takar. Az ötlet lényege, hogy a Fajbooknak elkeresztelt appba regisztráló iskolásokat különböző eszközökkel természetfotózásra bírja.

A kiállítás előkészületeiről tavaly decemberben készítettünk videót:

Az ország leghíresebb természetfotósa különleges kiállításra készül