Cenzúráztak egy kiállítást, banánevéssel tüntettek

2019.04.29. 21:46

Több száz ember tüntetett hétfőn a varsói Nemzeti Múzeumnál, sokan banánnal a kezükben, amiért az intézmény új, a konzervatív kormány által kinevezett igazgatója,  Jerzy Miziołek eltávolított a modern művészeti kiállításról több, szeméremsértőnek mondott műalkotást, írja az MTI.

Az egyik érintett mű a Consumer Art című videoinstalláció, amit Natalia LL készített még 1973-ben. A felvételen a művésznő többek között ropit, kolbászt és banánt eszik, ezért több tüntető szintén elfogyasztott egy banánt a múzeum előtti tiltakozáson.

A másik eltávolított mű Katarzyna Kozyra egy 2005-ös videója, amelyen egy nő kutyának öltözött, négykézlábra ereszkedett férfiakat vezet pórázon. A Lou Salomé című performanszt Kozyra Bécsben és Velencében is előadta. A munkát Lou Andreas-Salomé orosz származású író inspirálta, a művész honlapján lehet belőle részleteket és képeket is látni.

Kozyra neve Magyarországon is ismert lehet, még 1997-ben készített rejtett kamerás videofelvételeket a budapesti Gellért Fürdő vendégeiről, a beleegyezésük nélkül. Kozyra a férfiak felvételéhez magát férfinak is maszkírozta. A videoinstallációt 2007-ben a Ludwig Múzeumban is bemutatták, itt lehet róla többet olvasni.

Az igazgató azzal indokolta intézkedését, hogy ellenzi olyan művek bemutatását, amelyek sérthetik az érzékeny fiatalokat, és emlegetett állítólagos látogatói panaszokat is.

Miozek azután rendelte el a művek eltávolítását, hogy berendelték a kulturális minisztériumba.

A pénteken eltüntetett alkotások már hosszú évek óta a múzeum kiállításán szerepeltek. Itt egy részlet a Consumer Artból, a felvétel egy olasz kiállításon készült:

Az intézkedések ellen rengetegen tiltakoztak a közösségi médiában banános szelfikkel és különböző mémekkel.

A felháborodás miatt Miziołek hétfőn azt nyilatkozta, hogy visszahelyezik a "betiltott" műveket a kiállításra, de csak május 6-ig, amikor az egész modern művészeti galériát bezárják és átrendezik.