Opera készül Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásáról

2019.04.30. 15:22

Az Egyesült Királyságban operát készítenek Alekszandr Litvinyenkóról, a 2006-ban polóniummal megmérgezett egykori orosz titkosszolgálati tisztről, írja a Sky News.

Alekszandr Litvinyenko 2006. novemberében halt meg, háromheti haláltusát követően, miután egy londoni étteremben megmérgezték. Mint később kiderült, két orosz titkosszolga csempészett polóniumot a teájába egy találkozó során a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában.

Alekszandr Litvinyenko előbb a KGB, később pedig az FSZB embere volt, majd miután szembekerült a szolgálattal, Londonba szökött, ahol politikai menedékjogot kért. Moszkvai politikával foglalkozó újságíróként és íróként kezdett el dolgozni, miközben együttműködött az angol titkosszolgálattal, az MI6-tal is.

A dezertőr exügynökről szóló, filmrészletekkel megspékelt operát a leatherheadi Grange Park Opera fogja bemutatni 2020 júliusában. A főszerepet Adrian Dwyer brit-ausztrál tenor kapta meg. Az opera szereplői közt lesz még Litvinyenko felesége, Marina, valamint Borisz Berezovszkij orosz oligarcha is.