Álláskereső színészeknek segítene egy magyar startup

2019.05.14. 15:20

A színészek munkakeresését megkönnyítő platformot hozott létre Lengyel Tamás színész és Gosztonyi Csaba reklámszakember. A Szabadszínész ötlete két éve született meg, mert úgy látták nehezen találnak egymásra a magyar színészek és őket foglalkoztatni akaró televíziós és filmes ipar. Pontosabban van egy szűk réteg, aminek tagjai rendszeresen felbukkannak a filmekben, sorozatokban, reklámokban, de ennél sokkal több színész vár munkára. 

Olyan adatbázist építünk, amiben a színészek magukról a lehető legtöbb információt meg tudják adni, hogy legyen esélyük minél több válogatásra eljutni. Egy castingra jutás nem múlhat azon, hogy egy színész hol él vagy mennyire tudja magának kiépíteni a kapcsolatrendszerét. Biztosak vagyunk benne, hogyha a produkciók nagyobb merítésből, több színészből tudnak választani, az mindenkinek jó

- mondta Lengyel Tamás.

A Szabadszínész első körben hivatásos színészeknek segít munkát találni, de az adatbázisba bekerülhetnek más szereplők is, így amatőrök vagy gyerekszínészek is.  A béta verzió már tesztelés alatt áll, jelenleg 800 regisztrált színész a tagja, és ugyan az első éles verzió csak nyárra készül el, volt olyan produkció is (pl. A mi kis falunk, Egynyári kaland, Tóth János, Barátok közt), amely igénybe vette a szolgáltatást, azaz – különböző szempontok szerinti szűréssel – színészeket keresett az adatbázisban - áll a hivatalos közleményben. 

Ezzel egy időben a Szabadszínész egy kelet-európai színészadatbázis létrehozásán dolgozik, hogy a nemzetközi produkciók egy nagy közös rendszerben találhassák majd meg a legalkalmasabb szereplőket.