Újabb vesztese van a megváltozott tao-rendszernek

2019.05.24. 13:29

A budapesti Centrál Színház ugyan 550 millió forint tao beszedésére lenne jogosult a tavalyi 699 millió bevétele után, de összesen csak 200 millió forint többlettámogatást ítéltek meg nekik - derül ki a levélből, amit a Centrál Színház eljuttatott az Indexnek.

A színház a közlemény szerint a megváltozott támogatási rendszer "legnagyobb nominális vesztese".

A kialakult helyzetben - miközben a színház mindent megtesz a kiadásai csökkentéséért - csak a főváros támogatásában, a minisztérium által kiírt pályázatokban és a nézőink megértő hűségében bízhatunk

 - jegyzik meg.

A Centrál jelenleg olyan színészeket alkalmaz a darabjaiban, mint Stohl András, Pokorny Lia, Rudolf Péter, Alföldi Róbert és Kern András.

"A támogatási forma mindenkit érint: legfőképpen azokat a magánszínházakat – például a Centrál Színházat, az Átriumot, a Rózsavölgyi Szalont, az Orlai Produkciós Irodát, a Játékszínt, a Veres1Színházat –, amelyek nem kapnak éves állandó támogatást az államtól, így sokkal nagyobb arányban kell a jegybevételekre fókuszálniuk. Ez a szám akár a teljes bevétel 60 százaléka körül is lehet, míg a nagy budapesti kőszínházaknál 15-25 százalék körül is mozoghat" - írtuk tavaly decemberben, amikor kiderült, a kormány megszünteti az előadóművészek taóját.

Az Átriumtól már elvontak 168 millió forint taót a jogosult összegből, míg az értesülések szerint a Nemzeti Színház a jogosult pénz ötszörösét is felveheti majd a megváltozott rendszerben.

A döntés következményeiről, a jegyárak emelkedéséről, a kisebb társulatok és független színházi műhelyek veszélybe kerüléséről pedig itt írtunk hosszabban.