Ez lenne Frida Kahlo hangja?

000 YF2V0
2019.06.14. 13:40

Előkerült egy rádiós felvétel, amelyen valószínűleg a világhírű mexikói festőművész, Frida Kahlo hangja hallható a Mexikói Nemzeti Hangtár szerint, írja az MTI.

A Fonoteca szerdán hozta nyilvánosságra a rádiófelvételt, amelyen Kahlo a Diego portréja című szövegét olvassa fel, amelyet 1949-ben férjéről, Diego Riveráról írt. A mexikói kulturális miniszter, Alejandro Frausto azonban óvatosságra intett a felfedezéssel kapcsolatban. Mint mondta:

Frida Kahlónak eddig nem került elő másik hangfelvétele, és egyelőre nem sikerült százszázalékosan bizonyítani, hogy a most közzétett felvételen ő beszél.

Pavel Granados, a nemzeti hangfelvétel-gyűjtemény igazgatója elmondta, hogy januárban találták meg az alig kétperces, vélhetően 1953-ban vagy 1954-ben készült felvételt egy ismert néhai mexikói rádiós műsorvezető archívumában. A felvételen Kahlo fiatalos, energikus, tiszta hangon olvassa fel Riveráról szóló gondolatait. A műsorvezető kísérőszövegéből arra lehet következtetni, hogy a hangfelvétel csak a festőnő 1954-es halála után került adásba.

Mint Granados elmondta, megmutatta a felvételt olyanoknak, akik ismerték a mexikói festőt, de a végeredmény vegyes volt: néhányan Kahlo hangjaként azonosították, mások viszont kételkedtek.

A hangfelvételt itt lehet meghallgatni:

Kahlo Latin-Amerika legismertebb festőnője, Mexikó nemzeti szimbóluma volt, akit egy fiatalkori baleset hosszú időre ágyba kényszerített. Mintegy 200 festményt, vázlatot és rajzot alkotott. Nemzetközi elismerésére csak 1956-ban bekövetkezett halála után került sor, a hetvenes évekre pedig feminista ikonná vált. A 2018-as budapesti kiállításáról itt írtunk.

Borító: Miguel Medina/AFP