A magyar kultúrpolitika ellen lázadnak szlovákiai magyar írók

2019.07.26. 09:38

Benyovszky Krisztián irodalomtörténész, kritikus, Győry Attila író, Hizsnyai Ildikó műfordító, Juhász R. József képzőművész, performer, Mizser Attila író, költő, Németh Zoltán irodalomtörténész, költő, Sánta Szilárd irodalomtörténész, újságíró, Szászi Zoltán költő, újságíró, N. Tóth Anikó író, irodalomtörténész és Keserű József irodalomtörténész, kritikus kiléptek a Szlovákiai Magyar Írók Társaságából (SZMÍT) csütörtökön, mert szerintük a szervezet olyan irányba tart, amit nem tudnak, és nem akarnak követni, írja azÚj Szó .

Németh Zoltán elmondta a lapnak, hogy a kifogásaik a következőek voltak:

  • a szervezet elnöke, Hodossy Gyula elfogadta a magyar kormány által finanszírozott Előretolt Helyőrség szlovákiai változatának főszerkesztői posztját.
  • Hodossy szándéknyilatkozatot írt alá a Petőfi Irodalmi Múzeummal, "amelynek vezetője, Demeter Szilárd nyíltan Orbán Viktor politikáját támogatja".
  • Nem értettek azzal, hogy Hodossy névtelenül, de kritizálta az írók egy részét, amikor egy beszélgetésen a Gombaszögi Nyári Táborban azt mondta, hogy "uralkodik egy kánon, amelyik megpróbálja lehetetlenné tenni mások publikálását, elhitetni, hogy csak az a jó, amit ők írnak."

„Nem tudom, hogy a magyarországi belpolitikai irodalmi központosításból miért vesszük ki a részünket?” - tette fel a kérdést Németh az Új Szónak. Az író szerint elképzelhető, hogy saját, független szervezetet fognak alapítani.

Hodossy Gyula reagált a lapnak, ő "visszautasította annak a gondolatát, hogy engedjen a magyar kormány által előnyben részesített kultúrpolitika befolyásának", és elmondta, hogy valóban felajánlották neki az Előretolt Helyőrség említett pozícióját, de magánemberként. Hodossy azt is elmondta, hogy a szervezet alapszabálya feljogosítja arra, hogy együttműködési nyilatkozatot írjon alá a PIM-mel. A kilépő Szászi Zoltán szerint össze kellene hívni a SZMÍT közgyűlését, de a szervezet elnöke szerint ez nem szükséges. Hodossy bevallotta, hogy most éppen nyaral, majd akkor fog részletesebben foglalkozni az üggyel, ha hazaér.