Hatalmas szobrot kapott a belga autópálya

2019.08.13. 20:55

Kedden elhelyezték Bernar Venet kortárs francia szobrászművész hatalmas, 60 méter magas acél félkörívét egy belga autópályán, írja az MTI. A szobor az Arc Majeur (kb. Nagy ív) nevet kapta, és a Brüsszelt és Luxemburgot összekötő 411-es autópályán található.

1130 1565170111ogrSI
Fotó: ideelart.com

A félkörív az egyik oldalon 60, a másikon 28 méterre emelkedik ki a földből.

„Ma állítjuk fel a világ legnagyobb szobrát, de remélem, művészi jelentősége meghaladja majd a méretét” – mondta Venet.

„A legfontosabb, hogyan észlelik az autóvezetők. Mivel nem változtatták meg az acél természetes, oxidáció utáni színét, különösen napnyugtakor látványos” – magyarázta, hozzátéve, hogy a projekttel 35 éves álma vált valóra.

A 200 tonna acélból készült és 2800 tonna betonba ágyazott alkotást a konceptualista művész eredetileg Franciaországban akarta felállítani, ám számos akadályba ütközött, és végül Belgiumban talált otthonra.

„Kétszáz megbeszélés a franciákkal, mégsem jutottunk dűlőre sok éven át. Egy hétig tárgyaltam Belgiumban, és meg is állapodtunk” – mondta Venet, akit 2016-ban a Nemzetközi Szobrászati Központ (International Sculpture Center) életműdíjjal tüntetett ki.

Venet Rendezetlen ívek (3 ív x 5) című, nyolctonnás szoborcsoportja négy hónapig Budapesten is látható volt az Erzsébet híd pesti hídfője alatti parkban, akkor az Art Market Budapest szervezésében kerültek oda az alkotások.