Újabb médiagigász születik a CBS és a Viacom újraegyesülésével

2019.08.14. 16:03

Részvénycsere útján újra egyesül a CBS Corp. és a Viacom Inc., a megállapodással egy évi több mint 28 milliárd dollár árbevétellel rendelkező társaság jön létre, írja az MTI.

A két vállalat szerdán kiadott közleménye szerint a ViacomCBS nevű új társaságban a CBS részvényesei 61 százalékos, a Viacomé pedig 39 százalékos részesedéssel bírnak. A két cég együttesen több mint 140 ezer tévésorozat-epizód és 3600 film tulajdonjogát birtokolja.

A Viacom 1999-ben vásárolta fel a CBS-t, majd 2005-ben ismét kettéváltak. Az újraegyesítéssel az a cél, hogy a jobb együttműködés révén egy versenyképesebb vállalatot hozzanak létre a mamutcégek által uralt médiaiparban.

A ViacomCBS piaci tőkeértéke nagyjából 30 milliárd dollár lesz, még mindig jóval kevesebb a riválisokénál: a Netflix piaci tőkeértéke 136 milliárd, a Walt Disney-é 245 milliárd, a Comcasté pedig 193 milliárd dollárra rúg.

A CBS és a Viacom többségi tulajdonosa a milliárdos médiamogul, Sumner Redstone és lánya, Shari által birtokolt National Amusements holding.

A versenyhatóságok engedélye megszerzése után, várhatóan még az év vége előtt lezárják az ügyletet.