Vezeklésre szólította fel az Állatfarmot elutasító kiadót az alapító unokája

2019.08.23. 11:50

2020-ban járnak le a  a szerzői jogok George Orwell műveihez, ekkor lesz ugyanis az író halálának hetvenedik évfordulója. A Faber & Faber kiadó alapítójának unokája, Toby Faber ezért vetette fel, hogy végre megjelentethetnék az Állatfarm című regényt, amiből régen nem kértek. Hozzátette, mellékelni kellene azt az 1944-ben kelt elutasító levelet, amelyet TS Eliot fogalmazott meg. 

A négy évvel később Nobel-díjas író azt írta Orwellnek, hogy bár az Állatfarm "ügyesen szőtt mese", kedvezőtlen lenne megjelentetni, mert bírálja a Szovjetuniót, a britek szövetségesét a második világháborúban.

 Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez a megfelelő szemszög, amelyből kritizálni kell a jelenlegi politikai helyzetet

- írta T.S. Eliot. Egyúttal elismerte, hogy ezzel elveszíti a lehetőséget Orwell későbbi műveinek kiadására. Ezek között volt az 1984 is, amely több tízmillió példányban kelt el.

Toby Faber a Times szerint ezt nevezte a legfájóbbnak. Mint mondta, ha van két könyv, amelyet ügyvezető igazgatóként a leltárban szeretett volna látni, az Állatfarm és az 1984 lenne az. Gyakorlati szempontokat említve hozzátette, hogy mindkét könyv vizsgatétel a középiskolákban, évente százezer darabot adnak el belőlük.

(Forrás: MTI)