Radnóti után idén Rejtő Jenő is botlatókövet kap

2019.09.12. 12:55

Rejtő Jenőre emlékező botlatókövet helyeznek el utolsó, szabadon választott lakhelye, a második kerületi Bimbó út 3. előtt szeptember 13-án, ahonnan 1942 őszén bevonult munkaszolgálatra.  

Gunter Demnig német képzőművész 2007-ben tette le az első botlatókövet Budapesten. Az emlékező macskakőnek is nevezett, járdába helyezett 10x10 centis bronztábla a nácik által deportált, koncentrációs vagy megsemmisítő táborokban, munkaszolgálat során meggyilkolt embereknek állít emléket Európa-szerte. A máig lerakott több mint hetvenezer botlatókő a világ legnagyobb decentralizált emlékműve.

Demnig szeptember 12-én érkezik Salgótarjánba, majd a következő napokban civilek és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében tíz települése mintegy száz botlatókövet helyez el. A pontos menetrendről itt tájékozódhat.

A Bimbó úti eseményen Balázsovits Lajos is közreműködik, illetve a német képzőművész állami elismerésben részesül eddigi magyarországi tevékenységéért: a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Erdélyi Miklós, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára adja át.

Tavaly Radnóti Pozsonyi úti lakása elé került emlékező macskakő.