Telibe vizelt gém és kötözködő pingvin a mókás állatfotók díjazottjai között

Thomas-Mangelsen Laid-Back 00002438

Az interneten soha nem látott sebességgel követik egymást a különféle trendek, de a vicces állatos képek műfaja monolitként áll a világháló kontentforgatagában. Az okostelefonok valamint a közösségi média elterjedése még szilárdabban bebetonozta az emberi dolgokat csináló macskák helyét a neten, ugyanis mindkettő kedvez a képes vagy rövid videós tartalmaknak, de már a VHS-korszakban is rongyosra nézte mindenki a Sivatagi show-t.

Ahogy az utóbbinál is a humoros tálalás célja a figyelemfelkeltés, a legjobb humoros természetfotókat díjazó a Comedy Wildlife Photography Award is a vadvilág megőrzését népszerűsíti könnyed formában. A 2019-es díjazottakból válogattunk. 

A Wildlife Comedy képei egy jól bevált receptet követnek:

  • állatok emberekre jellemző,
  • esetleg illetlen dolgokat csinálnak,
  • vagy csak simán cukik.

Nem is kell túlbonyolítani a dolgot, az emberek a tabunak számító dolgokat (szex, anyagcsere) jellemzően humorosnak találják – mondja csak valakinek hangosan, hogy “kaki, pisi”, és figyelje meg a többiek reakcióját.

Emellett sok állat gyöngéd érzéseket vált ki bennünk, főleg azok, amik valamilyen módon az emberi csecsemőkre emlékeztetnek, például nagy szemük van, vagy csak elesettnek tűnnek. De ha egy állat antropomorf, avagy emberszerű dolgokat csinál (mint például ez az otthonában szintetizátorozó lómenekült), azt is humorosnak találjuk.

A vicces állatos képek stabil szereplői a csimpánzok, és nem véletlenül. A közeli rokonság miatt a csimpánzoknál még erősebb az az érzés, hogy nagyon emberszerű dolgokat csinálnak, de mégis csak állatok. Ahogy a borítóképen a feje mögé tett kézzel megpihenő kölyök is mosolyt csal az emberek arcára. A tíz hónapos Gombe egy tanzániai nemzeti park lakója, és itt éppen az anyját, Glittert (csillám) használja háttámlának.

(Borítókép: Thomas D. Mangelsen / The Comedy Wildlife Photography Awards 2019)