Most bárki besétálhat az intaházi Aranyketrecbe

2019.09.16. 10:45

Fény-képek címmel kiállítás nyílt Giampiero Assumma Magyarországon élő olasz dokumentumfilmes és fotóművész, illetve Papp Ákos kép- és versformázó, felépülő addiktológiai szakértő fotóiból a Vas megyei Intaházán, a Pszichiátriai Rehabilitációs Intézetben.

A szeptember 30-ig, naponta 14 és 16 óra között látogatható kiállítás nem az első ilyen rendezvény a Batthyányak egykori uradalmi kastélyában 1958-ban alapított, ma a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház részeként működő intézetben. Az elmúlt években több alkalommal rendeztek mindenki számára nyitott kiállításokat: Bontakozás címmel a szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona képzőművészeti gyűjteményét mutatták be, Kitörés címmel az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény anyagából válogattak. Utóbbi elképesztően sokszínű, Magyarországon egyedülálló tárgyegyütteséről és archívumáról, a terápiatörténet és a magyar elmeügy dokumentációjáról nemrég külön cikkben írtunk.

A kiállítás-meghívó szerint az alapkoncepció az volt, hogy ’be kelljen menni oda’ és hogy azokkal együtt történjenek a történések, akik ott vannak. A pszichiátriai osztály nem egy sziget, vagy magas falakkal körbezárt dühöngő, ahol különösen viselkedésű, fura lények vannak, akiktől lehet hüledezni, vagy akikről értekezni lehet. Sorsok vannak ott, személyek, vágyak, félelmek, érzések, és csak együttműködve lehet működni egyáltalán.”

Intaháza izgalmas történetét a szovjet kastélyfoglalókkal, a gyűjtő- és igazoltatólágerből lett legendás aranyketreccel és az ellentmondásos, betegeiről és kollégáiról jelentő pszichiáterguru Goldschmidt Dénessel a Mi Vidékünk Vas megyei projektjében részletesen bemutattuk.