Bocsánatkéréssel trollkodta szét Pekinget a South Park

2019.10.08. 07:01

Ahogy az NBA, úgy mi is befogadjuk otthonainkba és a szívünkbe a kínai cenzorokat. Mi is jobban szeretjük a pénzt a szabadságnál és a demokráciánál. Hszi Csinping egyáltalán nem úgy néz ki, mint Micimackó. Nézze meg a 300. epizódunkat szerdán tízkor! Éljen a Nagy Kínai Kommunista Párt! Legyen bőséges az őszi aratás! Így már elég jók vagyunk, Kína?

írta a Twitteren Trey Parker és Matt Stone, hivatalos bocsánatkérésként. A South Park szerzői az ironikus sorokkal nem csak a kínai cenzori gyakorlatot kritizálták, de azt is, hogy az 1,3 milliárdos Kína hatalmas piacán elérhető üzleti siker reményében hogyan igazítja a filmek formáját a Kínai Kommunista Párt igényeihez, hogy azokat forgalmazzák az országban.

A levél elején megemlített NBA utalás arra, hogy az amerikai kosárlabda-bajnokság egyik csapata, a Houston Rockets vezetője kiállt a pekingi túlhatalommal szemben tiltakozó hongkongi tüntetők mellett, ám az üzenetet gyorsan törölte, miután Kína mindenféle üzleti kapcsolatot megszakított a klubbal.

Az NBA gyorsan Peking elé járult azzal, hogy közölték: Daryl Morey szavai „mélyen megsértették kínai barátainkat és rajongóinkat, ami nagyon sajnálatos” – idézte a bocsánatkérő üzenetet a CNN.