Olga Tokarczuk és Peter Handke nyerte az irodalmi Nobelt

2019.10.10. 13:02

Az irodalmi Nobel-díjat 2019-ben a lengyel Olga Tokarczuk és az osztrák Peter Handke kapta.

A 2018-as, de csak most kiosztott díj nyertese, Olga Tokarczuk 1962-ben született és pszichoterapeutaként kezdte a pályáját. A kilencvenes évektől jelennek meg szépirodalmi írásai, amelyek sorra nyerték el a legrangosabb lengyel és nemzetközi irodalmi díjakat. 2018-ban elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat is A begunok című regényével. Magyarul többek között Az Őskönyv nyomában, az Őskor és más idők és a Bizarr történetek című munkái jelentek meg. A Nobel-díj indoklásában a testület az író "narratív képzeletét" emelte ki, amely "mindent felölelő szenvedéllyel ábrázolja a határok átlépését mint életformát".

A 2019-es díj nyertese, Peter Handke több, mint hetven regény, színdarab, műfordítás, forgatókönyv, rádiójáték szerzője. A német nyelvterület egyik legismertebb írója. Ismertebb művei közé tartozik a Kaspar (dráma, 1967), A kapus félelme a tizenegyesnél (regény és filmforgatókönyv, 1970), a Lassú hazatérés regénytetralógia, Az ismétlés (regény, 1986), Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról (dráma, 1992) és Wim Wenders rendezővel közösen jegyzett forgatókönyve a Berlin felett az ég című filmhez (1987).

1990-es évek elején, a délszláv válság idején nem csak írói munkájával vonta magára a figyelmet. Ellenezte Szlovénia függetlenségi törekvéseit, azt állította: a szerbeket csak a sajtó tünteti fel agresszorként, valójában ők az áldozatok. 2006-ban beszédet mondott a háborús bűnök miatt perbe fogott, de a tárgyalás alatt meghalt Slobodan Milošević volt szerb elnök temetésén. Az emiatti felháborodás csak a 2010-es évek elejére csillapodott Handke körül.

Egy év, két díj

Azért osztottak ki ebben az évben két díjat, mert tavaly elmaradt a Nobel odaítélése az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt. A szokatlan döntést akkor azzal indokolták, hogy a közvélemény bizalma olyan mértékben megingott a tagjait sorra elvesztő testületben, hogy nincs értelme odaítélni a díjat, amit beszennyez a botrány. Azóta az ügy középpontjában álló Jean-Claude Arnault két év börtönt kapott, lecsillapodtak a kedélyek, több új taggal gyarapodott a testület, és a szabályzata is megújult. Így idén a tavalyi és az idei díjat is kiosztották.

Hogy az idei nyertesek kiket utasítottak maguk mögé, nem tudhatjuk, mert a Nobel-díjnál nincsenek nyilvános jelöltek és szűkített listák, mint az Oscar-díjak vagy a másik neves irodalmi díj, a Man Booker esetében. Minden erről szóló dokumentumot ötven évre titkosít a díjról döntő Svéd Királyi Akadémia, semmi más nem érhető el, csak a díjazottak listája.

Hogy miért rendkívül nehéz megtippelni a győztest, és milyen szempontok alapján dönt a királyi akadémia az irodalmi Nobelről, ebben a cikkben foglaltuk össze. Itt írtunk arról is, hogy mit jelent, hogy két magyar írót, Nádas Pétert és Krasznahorkai Lászlót évek óta az esélyesek között emlegetnek.

Utoljára, 2017-ben a japán Kazuo Ishiguro nyert. Előtte pedig óriási meglepetésre Bob Dylan amerikai zenész kapta az irodalmi Nobelt, új irodalmi kifejezési módjai miatt, amikbe beépítette az amerikai zenei hagyományokat. Az esélyesek között hosszú ideje tartják számon többek között a japán Murakami Harukit, a szír költőt, Adonist, Ngugi Wa Thiong'o kenyai, Ljudmila Ulickaja orosz és Margaret Atwood kanadai írókat, Anne Carson kanadai költő-esszéistát, Can Xue kínai írót, a guadalupe-i Maryse Condét és az albán Ismail Kadarét.

A legrangosabb irodalmi díj mellé 9 millió svéd korona (276 millió forint) is jár. A díjátadó ünnepséget december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik. Pénteken következik a békedíj, hétfőn pedig a közgazdasági Nobel-díj bejelentése.