Hiába próbálták megakadályozni, a Louvre-ba megy a Vitruvius-tanulmány

2019.10.16. 20:03

Az örökségvédők számításait keresztülhúzva egy olasz bíróság végül engedélyezte, hogy Leonardo da Vinci egyik legismertebb művét, a Vitruvius-tanulmányt a velencei Galleria dell"Accademia nyolc hónapra kölcsönadja a párizsi Louvre-nak.

Az Italia Nostra örökségvédő civil szervezet arra hivatkozva próbálta megakadályozni a legismertebb Leonardo-rajz külföldre szállítását, hogy a nemzeti kulturális örökség legbecsesebb darabjait nem lenne szabad veszélybe sodorni különböző külföldi intézményeknek való kölcsönadással.

Az MTI híre szerint a bíróság nem talált okot arra, hogy ne engedélyezzék a Vitruvius-tanulmány külföldre vitelét, a párizsi múzeum és az olasz kulturális minisztérium között létrejött kölcsönszerződés megfelel a jogszabályoknak, a szállításnál pedig betartják a nagy értékű kulturális javak védelmére vonatkozó nemzetközi előírásokat.

A Vitruvius-tanulmányt a Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású kiállításon mutatják majd be a Louvre-ban. Cserébe Olaszország a Louvre-ban kiállított Raffaello-műveket fog kölcsön kapni, amelyeket jövő márciustól mutatnának be Rómában.

A csereügyletet hosszan tartó vita előzte meg Franciaország és Olaszország között. Az Olaszországot augusztusig irányító kormány ugyanis elutasította az előző kormány egyezségét, amely szerint az évforduló alkalmából engedélyezik a fontos da Vinci-művek kölcsönadását Franciaországnak. Az új kormány végül békülékenyebb hangnemet ütött meg Franciaországgal.

Leonardo híres vázlatát egyébként csak kivételes alkalmakkor láthatja a közönség, mert védeni kell a természetes fénytől, továbbá gondosan ellenőrzött mikroklímában kell tartani.