Cikket írt a Guardianbe a leghíresebb magyar mém

2019.11.08. 22:11 Módosítva: 2019.11.08. 23:05

Arató András történetét mutatta be pénteki cikkében a brit Guardian – a világszerte Hide the Pain Haroldként ismert élő magyar mémfigura elmesélte, hogyan indult a története a fotókkal, és hogyan vállalta fel idővel a belőle mémesült karaktert.

Arató eleinte csak azt látta, hogy az ő fejét használják tömegével különböző internetes mémekhez, egy idő után pedig megelégelte a passzivitást, és Hide the Pain Harold néven saját oldalt indított.

Tudom, hogy lehetetlen lett volna megállítani az embereket a mémgyártásban, de még mindig zavartak azok a Facebook-oldalak (közülük néhány több százezer követővel), amik az én képemet használták profilképükként, és úgy csináltak, mintha én lettem volna. Valamiféle márkát csináltak belőlem, és bolond lettem volna nem kihasználni. Úgyhogy 2017-ben megcsináltam a saját Facebook-oldalamat, és feltöltöttem képeket és videókat az utazásaimról.

Ezek után pedig egy teljesen új történet kezdődött el András életében: reklámokban szerepelt, karaktere megihlette a Cloud9+ zenekart is, és megvalósult élete álma, amikor eljutott Manchesterbe. 

Tavaly hússzor repült Budapestről a világ különböző pontjaira, az utóbbi időben pedig egyre többet hívják Dél-Amerikába: Chilében és Kolumbiában is fellépett a tévében, és ott érezte először valódi sztárnak magát: „Bármikor kint sétáltam az utcán, tömegek jöttek oda hozzám, úgyhogy testőröket is biztosítottak nekem.

Soha nem vett körül ekkora népszerűség, néha egyenesen ijesztő volt.

András egyébként továbbra is inkább érzi magát mérnöknek, mintsem celebnek. Mint mondta, 74 évesen neki ez már csak egy szerep, amit a karakterével ellentétben inkább boldogan, mintsem kínosan él meg. Haroldként pedig akkor volt a legbüszkébb, amikor egy lelki elsősegély szolgálat arca lehetett: „Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt tíz évnek nem csak egy idióta mosoly lett az eredménye.”

Arató Andrásról mi is forgattunk egy riportot, amit itt nézhet meg