Előadás közben késeltek meg három művészt

2019.11.12. 09:04

Szaúd-Arábiában a nyolcvanas években tiltották be a szórakoztatást (legalábbis a nyílt színi fajtáját, a négy fal között mindenki azt csinál, amit akar. Ja, nem is.), de Mohammed bin Szalmán trónörökös, aki effektíve az ország vezetője, szeretné az országot modernizálni, így több, a közelmúltban bevezetett reformintézkedése közül az egyik a

nyilvános szórakoztatóipari előadások engedélyezése

volt, de emellett

  • újra megnyitotta a mozikat,
  • megengedte a nőknek, hogy vezethessenek,
  • sőt, meccsekre is járhatnak.

A reformok nem mindenkinek tetszenek, legalábbis erre utal, hogy a rijádi King Abdullah parkban tartott zenés-táncos színházi előadás során három fellépőt megkéseltek. A támadó, akit később jemeni állampolgárként azonosítottak, az előadás közben rohant fel a színpadra, ahol két férfit és egy nőt sebesített meg. Az előadók egy külföldi társulat tagjai voltak, legalábbis az esetről beszámoló Guardian egy tévéadásra hivatkozva így tudja. A három sebesültet kórházba szállították, állapotuk stabil, sérüléseik mértékéről nem tudni semmit.

Az Abdulllah királyról elnevezett parkban egyébként egy kéthónapos fesztivál zajlik éppen, az eddigi fellépők között a dél-koreai fiúzenekar, a BTS, Janet Jackson és 50 Cent is ott volt.

A nyitásnak az ország fiatalabb lakosai természetesen örülnek, a konzervatív többséget viszont felbőszítették a frivol rendezvények, melyekről egy szaúdi vallási vezető azt mondta, hogy eltörlik a nemzeti identitásukat. Az ilyen beszédet azonban nem tolerálják a királyságban, és aki a fellépések vagy a fellépők ellen uszít, azt őrizetbe veszik. (via)

Az alábbi képsorok a nyugalom megzavarására alkalmasak, óvatosan a klikkolással!