A Katona színésze Gulyásnak: Ne mondja, hogy nem lett következménye a Gothár-ügynek

2019.12.13. 08:56

A Katona József Színház színésze, Kocsis Gergely nyílt levelet írt Gulyás Gergely miniszternek. A levélben arra kéri, mellőzze a kormány által használt „eltussolás” szót a Gothár-üggyel kapcsolatban, mert nem igaz.

November 19-én lett nyilvános, hogy Gothár Péter az az ismert rendező, akit a Katona József Színházból zaklatási ügye miatt kirúgtak. November 21-én a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely kijelentette, hogy az ügy súlyos, és hogy a balliberális kulturális oldalon nem először tapasztalják, hogy a legérzékenyebb kérdésben a szavak és a tettek szemben állnak egymással, hiszen „egy éve eltussolnak egy ilyen ügyet”.

A Gothár-ügyre hivatkozva december elején a Fidesz előállt a kulturális finanszírozás átalakításáról szóló törvénnyel, ami ellen a Független Előadóművészeti Szövetség petíciót indított és tüntetést is szervezett. A tüntetésen felszólalt több színész, színházigazgató és rendező is, illetve Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely, aki szerint a törvénycsomag a bosszú azért, amiért őt választotta meg a főváros. A törvénycsomag végső, jócskán megrövidített és enyhített változatát végül december 11-én elfogadták.

December 12-én Gulyás Gergely a kormányinfón újra felhozta a Gothár-ügyet. Ekkor a miniszter zaklatószínházakról beszélt, és azt mondta:

A Gothár-ügynek kell hogy legyen következménye. Az nem következmény, hogy a színház igazgatójának egy haja szála sem görbül, amikor egy éven át tudott az ügyről, és nem tett semmit.

Erre a mondatra reagált nyílt üzenetben Kocsis Gergely, az érintett Katona József Színház színésze, aki többek között

  • arra kérte a minisztert, hogy ne használja az eltussolás szót, mert a rendező, Máté Gábor szerinte teljesen korrekten járt el az ügyben: világosan elmagyarázta, hogy mi és hogy történt, szabályos vizsgálatot folytatott le, és önmaga ellen is kért etikai vizsgálatot; 
  • azt mondta, szerinte inkább az aggasztja Gulyást, hogy „nem tud megfelelni a direktívának, miszerint a balliberális fészkeket fel kell számolni”;
  • úgy véli, az új törvény elfogadása csak egy fegyver a színház ellen.
  • De ha már elfogadták, legalább kommunikálják a színház felé, hogy mik a távolabbi tervek. Ha ezt elmondanák, „akkor nem kéne az »eltussolás« szóban rejtező mágikus stilisztikai munícióra támaszkodnia egy kormányinfón.”
  • Végül azt mondja: hogyha Gulyás járt az elmúlt tíz évben a Katonában, akkor tekintse a levelet tárgytalannak, de ha nem, akkor: 

ne értsen félre, nem kevesebb ön a szememben attól, hogy nem jár a Katonába, vagy más színházba, ez minden állampolgár szabad döntése. Én sem járok mondjuk táncházba vagy meccsre, és a táncház meg a meccs nem sértett ettől. Csak mondjuk a táncház és a meccs nem is érdekel annyira, mint önt és politikustársait a színház mostanság.