Orbán Viktor is elment a felújított prágai operaház megnyitójára

2020.01.05. 21:24 Módosítva: 2020.01.05. 22:50

Ünnepélyesen megnyitották vasárnap este a felújított prágai Állami Operát. A gálakoncerten, amely Alice Nellis rendezésében megismertette a nézőkkel az épületben működő társulatok történetét, Andrej Babiš cseh kormányfő meghívására Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. Jelen voltak más külföldi politikusok és a prágai diplomáciai képviseletek vezetői is, írja az MTI.

A külföldi vendégek az ünnepi megnyitó előtt közösen nézték meg az operaház felújított épületét. A restaurált dalszínház megnyitására az épületben megtartott első előadás 132. évfordulóján került sor.

A Prága központjában, a Szent Vencel-lovasszobor közelében, a cseh Nemzeti Múzeum és a Wilson főpályaudvar között álló épület a 2017 tavaszán elkezdődött munkák során teljes egészében megújult, és modern műszaki berendezéseket kapott. A felújítás költségét eredetileg mintegy 900 millió koronára (11,34 milliárd forint) tervezték, de végül is a költségek 1,35 milliárd koronát tettek ki (17 milliárd forint).

A prágai Állami Opera az első olyan, állami kézben lévő nagy színház Csehországban, amelyet az 1989-es rendszerváltozás után teljes mértékben felújítottak és korszerűsítettek. A Nemzeti Színház részeként működő Állami Opera épületét legutóbb a 20. század hetvenes éveiben újították fel.

Az épület neorokokó stílusú nézőtere és a színpad a lehető legnagyobb mértékben visszakapta eredeti, tehát a színház megnyitása utáni arculatát. A nézőtéren 1016 ember ülhet le. Minden bársonyszéken lehetőség lesz arra, hogy a néző világnyelveken feliratozva is követhesse a színpadi történéseket.