Felfüggesztett börtönt kapott a volt főmuzeológus

2020.01.28. 13:49

30 millió forint értékben lopott műtárgyakat a Magyar Nemzeti Múzeumból 2016 és 2017 ősze között egy 64 éves, egykori főmuzeológus, amiért a keddi előkészítő ülésen a bíróság első fokon, nem jogerősen

két év (négy évre felfüggesztett) börtönbüntetésre és 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. 

A volt muzeológus 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el a rábízott gyűjteményből az említett időszakban. A műtárgyak 20. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek 18. és 19. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is. A muzeológus ezeket eladta egy VII. kerületi régiségboltban, amivel legalább 3,1 millió forintot keresett. Az ellopott műtárgyakat – egy kisplasztika kivételével – a rendőrség megtalálta és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta az ügyet a hatóságnál feljelentő múzeumnak, írja közleményében az ugyeszseg.hu.

A bíróság kedden a bűncselekményt beismerő muzeológust bűnösnek mondta ki, és helyt adott a polgári jogi igénynek, valamint több mint két és fél millió forint vagyonelkobzást is alkalmazott. Az ítéletet a vádlott és a védő tudomásul vette, az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozatát – a törvény által biztosított lehetőséggel élve – három munkanapon belül teszi meg.