Megnövelték a börtönbüntetését a bankárnak, aki saját Picasso-képét akarta kicsempészni Spanyolországból

2020.02.04. 14:03

A madridi bíróság először másfél év börtönre és 52,4 millió eurós (16,4 milliárd forintos) pénzbüntetésre ítélte Jaime Botín egykori bankvezért, mert a férfi saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból, hogy eladhassa, de most három évre növelték büntetése időtartamát, az 52,4 milliós összeg pedig 91,7 millió euróra (30,8 milliárd forintra) módosult. Az indok: az ügyészség jelezte, hogy valami hibádzik az első ítélettel. 

Spanyolország egyik leggazdagabb embereként számon tartott 83 éves Botín, aki a Bankinter elnöke és a Banco Santander alelnöke is volt korábban, azután próbálta meg illegálisan külföldre juttatni a képet, hogy arra kiviteli tilalmat rendelt el a spanyol kulturális minisztérium.

Az 1906-ban festett Fiatal női fej című alkotást a londoni Christie's aukciósház árverezte volna el 2013 februárjában, ám a szaktárca az ország számára kiemelt történelmi és művészeti értéke miatt nem engedélyezte a festmény külföldre szállítását. Botín ezután saját jachtján Korzika szigetére vitette a műkincset, ahonnan repülővel juttatták volna el Genfbe, ám a francia hatóságok a kikötői ellenőrzéskor rábukkantak, és lefoglalták.

(Forrás: Washington Post)