Meghalt Krzysztof Penderecki, lengyel zeneszerző

2020.03.29. 09:50

86 éves korában, hosszú és súlyos betegség után elhunyt Krzysztof Penderecki, írja az MTI. 

A lengyel zeneszerző több mint 120 művet szerzett, köztük 4 operát és 8 szimfóniát: legismertebb művei a Lukács Passió (1963-'66) és a Lengyel Rekviem (1980-1984). Műfajilag sokszínű skálán alkotott, korai műveiben Sztravinszkij hatása és az avantgárd jegyei fedezhetők fel – Penderecki egyébként a komolyzenei avantgárd kiemelkedő alakja volt –, de sokféle irányban kipróbálta magát.

Igazán ismert az 1959-es Gyászénekkel lett, amit Hirosima áldozatainak emlékére készített. Penderecki karmesterként és zenepedagógusként is dolgozott.

A komolyzenéről Penderecki egy interjúban azt mondta,

a klasszikus zene hallgatása olyan, mint a filozófiai könyvek olvasása, nem kell mindenkinek megtennie. A zene nem mindenkinek szól.

Azt azonban támogatta, hogy a mainstream és az új zenei irányzatok (például az elektronikus) teret nyerhessen a komolyzenében, hiszen "megfelelően és bölcsen használva minden jó".

A zeneszerző komolyzenei munkássága mellett filmzenei téren is alkotott: Stanley Kubrick 1980-as, ikonikus Ragyogásában, a klasszikus horrorfilmben, az 1973-as Az ördögűzőben, Martin Scorsese Viharszigetében és a Twin Peaks tévésorozat 2017-es új évadában is hallhatók művei. Lengyelországban zenei központot is neveztek el róla. Penderecki egyébként Magyarországon is többször vezényelt. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport