Az autizmus sokkal elterjedtebb, mint hinnénk

2020.04.02. 11:07

Április 2. az autizmus világnapja, és ebből az alkalomból a Nem Adom Fel Alapítvány készített egy kisfilmet két szülővel, akik autista gyereket nevelnek. A két szülő nem tudott semmit az autizmusról, amikor megtudták a kislányuk diagnózisát, és fokozatosan kellett beletanulniuk, hogyan tudják segíteni a gyereküket.

A Nem Adom Fel Alapítvány a társadalom hátrányos helyzetű tagjaival foglakozik, legyenek azok fogyatékossággal élő személyek, tanulásban akadályozottak, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok vagy épp időskorúak. Léleköntő programjukban kifejezetten az autista gyereket nevelő magyarországi és erdélyi családokat támogatják. Az autizmus pedig elég sok családot érinthet: a program vezetője, Vető Anna szerint az autizmus előfordulási aránya már 1% fölött van Magyarországon. Az ADHD-val, azaz a figyelemzavaros hiperaktivitással együtt vizsgálva minden harminc gyermekből egy érintett – azaz minden iskolai osztályban lehet egy gyerek.

Az autizmus három területen jelent az átlagostól eltérő fejlődést: a kommunikációban, a társas készségekben és a rugalmas viselkedésszervezésben. Minden gyermek más tüneteket hordoz, de ami általánosan kimondható, hogy mindnyájan egy általuk jól érthető, biztonságos környezetre vágynak. A mostani járványügyi helyzet az autizmussal élő gyermekeket és családjaikat különösen sújtja, mert a mindennapi rendszerek felborulása őket érinti a leginkább, és ez rengeteg új megoldandó feladattal és a velük való foglalkozások átszervezésével jár.