Június 1-től újranyílik a Vatikáni Múzeum

2020.05.24. 16:52 Módosítva: 2020.05.24. 20:09

Június 1-jétől csaknem három hónapos kényszerszünet után újra megnyílik a  Vatikáni Múzeum.

A több száz szobás, a világ egyik legnagyobb és legértékesebb művészeti gyűjteményének helyt adó múzeumban a látogatóknak kötelező lesz a maszk viselése, be kell tartaniuk a távolságtartási szabályokat, a belépéskor pedig megmérik a testhőmérsékletüket is.

A látogatók csoportosulásának elkerülésére csak online, előre megváltott jegyekkel lehet majd belépni, de a 17 euróba (6 ezer forintba) kerülő belépőjegy árát most nem növelik meg a 4 eurós online foglalási díjjal.

Június 1-jétől egyúttal a pápa nyári rezidenciája, a Rómától 30 kilométerre fekvő Castel Gandolfo is megnyílik a közönség előtt. A római Szent Péter székesegyházat május 18-án nyitották meg újra a hívők előtt.

A világjárvány miatti zárvatartás súlyos veszteséget okozott a múzeumoknak, köztük a Vatikáni Múzeumnak is. A vatikáni gyűjteményt tavaly hétmillióan keresték fel, és az intézmény évente a becslések szerint százmillió dolláros (32 milliárd forintos) bevételt húz az idegenforgalomból.

A múzeum illetékesei attól tartanak, hogy a kapuk megnyitása után, az előírt elővigyázatossági intézkedések, a távolságtartás, az új egészségügyi szabályozás elriaszthatja a külföldről érkező turistákat, és ez a bevételek további visszaesését okozhatja.