Rudolf Péter: Eszenyi Enikő felfüggeszti színészi tevékenységét

2020.07.08. 09:50

Az InfoRádiónak adott interjút a Vígszínház új igazgatója, Rudolf Péter, és természetesen szóba került elődje, Eszenyi Enikő is. Mint elmondta, az Eszenyi által rendezett darabokat a következő évadban műsorra tűzik, de színészként már nem tér vissza.

Enikő most saját kérésre felfüggeszti a színészi tevékenységét, nem akar játszani. Viszont azokkal az előadásokkal kapcsolatos összes munkát elvégzi, amelyeket ő rendezett. Együtt beszéljük meg az esetleges szerepátvételeket, végigcsinálja a szokásos felújító próbákat.

Rudolf Péter hivatalosan július elejétől vezeti a Vígszínházat, és megbízatása 2021. december 31-ig tart. Mellette Eszenyi Enikő és Csányi János rendező, a Bárka alapító-igazgatója és a Színház és Film Intézet alapító-vezetője is pályázott az igazgatói posztra, de Eszenyi márciusban visszalépett a személye körül kialakult helyzet miatt. Rövid idő alatt ugyanis több mint hatvan színész és más színházi ember vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel, a fővárosi önkormányzat pedig az ügyek feltárását célzó vizsgálatot is indított.

Ami a színház anyagi helyzetét illeti: Rudolf Péter szerint a koronavírus-járvány ellenére biztos lábakon állnak, ami szerinte részben az előző vezetésnek köszönhető, részben pedig az illetékes minisztériumnak. Hozzátette, az elmúlt időszakban két ember távozott a színházból, de ők még az igazgatóváltás előtt döntöttek így, ő pedig első lépésként a hat, már a színházban dolgozó egyetemistával kötött szerződést. Rajtuk kívül Telekes Péter, Méhes László és Seress Zoltán, valamint Brasch Bence szerződik még a Vígszínházba.