Előkerült egy 1901-es hangfelvétel, amelyen Lehár Ferenc vezényel

2020.07.21. 19:41

Lehár Ferenc valószínűleg legrégebbi ismert hangfelvételére bukkantak Ausztriában, az 1901-ben készült lemezen az Osztrák-Magyar Monarchia gyalogezredének katonazenekara játssza a zeneszerző Jetz geht's los című katonaindulóját – számolt be az MTI.

Lehár Ferenc (1940)
Lehár Ferenc (1940)
Fotó: ullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Az 1870-ben született Lehár azokban az években a katonazenekar karmestere volt, és valószínűleg az Emil Berliners Hanglemeztársaság számára készült hangfelvételen is maga vezényelte a zenekart. Legalábbis ezt feltételezi Kai-Uwe Garrels, az ausztriai Bad Ischlben élő író, aki rábukkant a felvételre. A hanglemezen azonban nincs megjelölve, hogy ki vezényelte a zenekart.

A felvétel digitálisan felújított változata július 27-én lesz először hallható Bad Ischl múzeumában,

azon a rendezvényen, amelyen Garrels és Heide Stockinger Lehár Ferencről szóló könyvét is bemutatják. A könyv zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából született.

A Komáromban született Lehár Ferenc olyan művekkel vált ismertté, mint A víg özvegy, a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem. Életének nagy részét Bécsben és Berlinben töltötte, megújította a bécsi operettet és az operett műfaját.