Összesen öt Oscar-díjuk és 17 jelölésük van, most ők is kiállnak a színművészetis diákok és tanárok mellett

2020.09.08. 05:43

Kezd  egyre nagyobb nemzetközi hullámokat vetni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül kitört botrány, a filmvilág kimagasló alakjai legalábbis gyors egymásutánban állnak ki az egyetem diákjai és oktatói mellett. A színművészetisek azért küzdenek, hogy ne a Vidnyánszky Attila vezette, rájuk erőszakolt alapítványi kuratórium fennhatósága alatt kelljen élniük, hétfőn pedig kiszivárgott egy nemsokára állítólag a brit sajtóban megjelenő levél, amelynek az aláírói azzal fordulnak az Orbán-kormányhoz, hogy állítsa vissza az SZFE autonómiáját. 

Az aláírók teljes listáját a hvg.hu közli, mi csak annak néztünk utána, hogy olyan színészekről és rendezőkről van szó, akik eddig összesen öt Oscar-díjat nyertek és tizenhét jelölést gyűjtöttek be.

CATE BLANCHETTNEK KÉT SZOBRA ÉS MÉG NÉGY JELÖLÉSE, EDDIE REDMAYNE-NEK, ILLETVE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN ÉLŐ LENGYEL FILMRENDEZŐNEK, PAWEL PAWLIKOWSKINAK EGY SZOBRA ÉS MÉG EGY JELÖLÉSE, HELEN MIRRENNEK EGY SZOBRA ÉS MÉG HÁROM JELÖLÉSE VAN. RAJTUK KÍVÜL STEPHEN DALDRY FILMRENDEZŐT HÁROMSZOR,  STEPHEN FREARS FILMRENDEZŐT, DAVID HARE DRÁMAÍRÓT ÉS TRACEY SEAWARD PRODUCERT EGYARÁNT KÉTSZER JELÖLTÉK.

Az aláírók között szerepel egyébként a világhírű indiai író, Salman Rushdie is, aki a freeSZFE szlogennel egyszer már kiállt a lázadó színművészetisek mellett. Így tett a francia színésznő, Eva Green is, a filmfesztivál két magyar versenyfilmjének az alkotói pedig szintén a támogatást jelző pólóban vonultak fel Velencében.