Budapest megpályázza A világ könyvfővárosa címet

2020.10.20. 20:26

A sportesemények mellett itt az idő, hogy kiemelkedő kulturális rendezvényekkel kapcsolatban is megismerje a világ Budapestet.

Ezt hangsúlyozta a főpolgármester, amikor bejelentette, hogy  Budapest megpályázza a Világ Könyvfővárosa címet 2023-ban. 

Karácsony Gergely a Szabó Ervin Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy ennek a kezdeményezésnek kulturális és turisztikai jelentősége is van, a járványhelyzet ugyanis kedvezőtlenül érintette mindkét ágazatot, ezért az egyéves programsorozattal a könyvszakmát és a kulturális turizmusban érintett szereplőket is támogatni kívánják.

Szinte napra pontosan 18 évvel ezelőtt örülhettünk egy nagyon régen várt eseménynek, Kertész Imre irodalmi Nobel-díjának. Ez a díj akkor Magyarországot megérdemelt rangjára emelte a nemzetközi irodalmi életben, Budapest ezen az úton kíván tovább haladni most, amikor a Világ Könyvfővárosa címre pályázik

– mondta el Gy. Németh Erzsébet. A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes arról tájékoztatott, hogy a tervek szerint a programok nagy része ingyenes lesz, mert a főváros vezetésének alapvető célja a kulturális szegénység felszámolása.

Magyarországon sajnos sokan nem tehetik meg, hogy új könyveket vásároljanak, a könyvvásárlás privilégium lett. Amennyiben Budapest pályázata támogatást kap, szándékunk az, hogy mindenki számára elérhető könyv- és olvasásnépszerűsítő programokat szervezzünk.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének kulturális világszervezete, az UNESCO 2001 óta minden évben pályázati úton választ ki egy-egy várost, amely egy éven át a világ könyvfővárosaként működik. Európában utoljára Wroclaw (2016) és Athén (2018) kapta meg ezt a címet, idén Kuala Lumpur, jövőre pedig Tbiliszi fogja betölteni a pozíciót. 

A magyar UNESCO szakbizottságok teljes mellszélességgel a budapesti pályázat mellett állnak

– jelentette ki Z. Karvalics László, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottsága elnöke. A 2023. évre szóló pályázatot jövő nyárig kell benyújtania a fővárosnak, a cím odaítéléséről az UNESCO várhatóan 2021. szeptemberében dönt.