Jubilál az Art Market

2020.10.22. 05:53

A járványhelyzet ugyan megnehezítette az idei, jubileumi Art Market Budapest (AMB) megrendezését, de a vásár presztízsét mutatja, hogy az utazási nehézségek ellenére Nagy-Britanniától Oroszországig számos országból érkeztek kiállítók – adta hírül az AMB igazgatója, Ledényi Attila.

Mintegy húsz ország nyolcvan kiállítójának sok száz műalkotásával várja az ABM a látogatókat csütörtöktől vasárnapig a Millenáris Parkban. A tárlaton erős a magyar jelenlét is, a kiállítók közül többen – például a Viltin, a TOBE vagy a Várfok – a Kortárs Galériák Egyesületének standján állítanak ki.

Több külföldi galéria is a fókuszba helyezi idén az általa képviselt magyar művészeket: a Photon Ljubljana például Robitz Anikó és Szombathy Bálint munkáit mutatja be nemzetközi kontextusban. A vásárra öt év után visszatérő Erdész Galéria neves kortárs mesterek, így Bak Imre, Fehér László vagy Nádler István képeit állítja ki.

Erős közép- és kelet-európai szekciót képeznek a Bel Art (Újvidék), az Apteka Sztuki (Varsó), a Cin Cin (Pozsony), a Bastejs (Riga) és az Alvitr Galéria (Szentpétervár) egymás mellett felállított standjai. A kölni Galerie Koppelmann a Hoffmann-gyűjtemény magyar művészeitől mutat be válogatást, Körkép '89-90 címmel pedig a rendszerváltozás magyar fotóművészetének szenteli idei standját az Artphoto Galéria. Mára Közép-Európa egyik művészeti központja lett Kolozsvár, a Centrul de Interes az erdélyi város nemzetközi hírű román és magyar alkotóinak képeit sorakoztatja fel, míg a Iaga Gallery standja nemzetközi merítéssel és olyan sztárművészek munkáival nyílik meg, mint Christo vagy Robert Indiana.

Ledényi Attila igazgató azt mondta, hogy a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a járványügyi szabályok betartására, és mindent megtesznek azért, hogy az AMB biztonságos környezetben fogadja a látogatókat.