Ősz a nagyszobában, avagy kilenc kedvenc, lombhullató film

GettyImages-607434110
2020.10.24. 15:39
Pokróc: puha. Tea: citromos. Filmezés otthon, miközben kint fúj a szél: felbecsülhetetlen. Őszi hétvégi filmajánló.

Beköszöntött az ősz, aminek egyik varázsa a taknyos időben kanapén kuckózós filmezés. Összeszedtünk tíz filmet, aminek instant őszi hangulata van, és egyből más értelmet nyer a „Maradjanak otthon!”

  1. Szabadság, szerelem (2006)
    A film producere, Andy Vajna és rendezője, Goda Kriszta szerelmi történetbe ágyazta az 1956-os forradalom eseményeit. A tizenhárom napot felölelő történet a melbourne-i olimpiát is feleleveníti, ahol 4:0-ra verte meg a magyar vízilabda-válogatott a szovjet csapatot. A film főként Dobó Kata karakterének, Falk Vikinek a szemszögéből mutatja be az eseményeket.

  2. Ősz New Yorkban (2000)
    Festménynek tűnő őszi tájak, sárga, ropogós falevelek, egy beteg lány és egy megtért nőcsábász. Romantika, fiatal Richard Gere és Winona Ryder és New York emeli ki a nézőket a szürke hétköznapokból.

  3. Holt költők társasága (1989)
    A film hangulata és a nemek aránya miatt nagyjából az angol Pál utcai fiúk, Robin Williams főszereplésével. Egy bentlakásos fiúiskola mindennapjaiba csöppenünk, ahol hét srác megszállottan keresi az élet értelmét és a saját létezésük szerepét a nagy egészben. A film leghíresebb mondata: „Carpe diem, fiúk! Éljetek a mának! Legyen az életetek rendkívüli!”

  4. Időről időre (2013)
    Egy romantikus film, ami humora és története miatt talán még a férfiakat is leköti. Időutazás, szerelem és a nagybetűs szeretet, talán ezzel lehetne összefoglalni pár szóban a filmet. Olyan apa-fia kapcsolatot ábrázol, ami filmes világban ritka, mint a fehér holló, bár mostanában feketét sem nagyon látni. A film tanulsága, hogy minden pillanatot éljünk meg. Főbb szerepekben: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy.

  5. Annie Hall (1977)
    Woody Allen egyik leghíresebb és legjobb rendezése, írása és szerepe. A fekete komédia egyszerre szól birtoklási és szabadságvágyról. Sírósan nevetős, örömteli gyötrelmeket mutat be. A női főszereplő pedig Diane Keaton, aki ezért az alakításáért kapott Oscar-díjat.

  6. Édes november (2001)
    Az Édes november két főszereplője, Keanu Reeves és Charlize Theron Arany Málna díj-jelölést kapott mint legrosszabb színész és színésznő. Magát a filmet is a legrosszabb remake-ként jelölték, a romantikus dráma mégis klasszikussá nőtte ki magát az elmúlt közel húsz évben. 

  7. Az Álmosvölgy legendája (1999)
    Tim Burton és  Johnny Depp neve lassan annyira összefonódik, mint Tom és Jerry vagy Bonnie és Clyde. Rengeteg filmet készítettek együtt, mint például ezt a nyomozós, misztikus, romantikus produkciót. A film a 18. század végén játszódik, ahol rejtélyes gyilkosságok hívó szavára jelenik meg egy nyomozó, aki a tudománnyal próbálja magyarázni a természetfelettinek tűnő gyilkosságokat.

  8. A nyughatatlan (2005)
    Johnny Cash számait valamiért átjárja az őszi hangulat, mint vasárnapot a szomorúság. A film pedig az ő életét hivatott bemutatni, és te jó ég, mennyire csodálatosan teszi. Nagyon hollywoodi, patikamérlegen kimért érzelmekkel és két remek színészi alakítással. Az énekest Joaquin Phoenix, élete szerelmét, June Cartert pedig Reese Witherspoon alakítja. Ritkán látni ilyen teljes azonosulást, sok nyelvtani példa megirigyelné a két színészt.

  9. Good Will Hunting (1997)
    A film huszonhárom éve készült, mégis ugyanolyan erős, mint akkor. A színészi alakítások és a történet ereje halhatatlanságot kölcsönöztek a produkciónak, amitől ha évi tízezer filmet is gyártanak, akkor sem fog elveszni Hollywood tengerében. Robin Williams és Matt Damon karaktereinek beszélgetései pedig olyanok, mint A kis hercegéi. Bármikor nézi az ember, élete egyes szakaszaiban mást és mást jelent. 

Borítókép: Az Álmosvölgy legendája (1999) Fotó: Getty Images Hungary / Sunset Boulevard