Áll az ország fenyőfája

CER 3137
2020.11.24. 10:23

Advent elő vasárnapjára felállították a Parlament előtt az ország fáját. Az ország fenyőjét az idén Székesfehérvár adta, amely egy Surányi utcai ház kertjében cseperedett. A négytonnás fa egy családi felajánlás részeként érkezett. Molnár Imre, a fenyő tulajdonosa az interneten keresztül ajánlotta fel a sudár szépséget, fényképekkel illusztrálva az illetékeseknek, akik végül kiválasztották e dicső feladatra.

A fa története 40 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az ingatlan előző tulajdonosa hajdani fenyőjét kiültette a kertbe. Az elmúlt négy évtized arra volt elegendő, hogy 15 méter magasságúvá és 70-80 cm átmérőjűvé vastagodjon a törzse. A kivágás, elszállítás, felállítás munkálatai sosem egyszerűek. Az idén részt vettek benne a a székesfehérvári hivatásos tűzoltók, a szállításban a Magyar Honvédség speciális szállítójárműve segédkezett.

Ön is felajánlást tenne? Jó, ha tudja, hogy a kiválasztás szempontjai a következők:

  • mennyire szép a fa;
  • mennyire biztonságos a formája;
  • közel van-e a fővároshoz;
  • egyszerű-e kivágni;
  • és biztonságban szállítható-e.

A fenyő egyelőre fenyő, karácsonyfává akkor nemesül, ha a díszek rákerülnek. A fa készre jelentésének dátuma ismeretlen, de nyomon követjük a fejlődést.