Ciki vagy cuki – tiniszerelem a sportpályán

2020.12.19. 11:50
A tavaszi karantén rengeteg embert inspirált regényírásra, nem volt ez máshogy Kemény Kristóf és a hasznosan töltött bezártság házasságából született tinikönyvek esetében sem.

A kamaszélet mindig aktuális és népszerű téma, igen ám, de diákokról írni úgy, hogy idén nem sok időt kellett a tiniknek az iskolapadban tölteni, kicsit ironikus. Ez persze nem jelenti azt, hogy a gyerekek elfelejtettek volna gyerekek lenni, a dackorszak a ház falai között is folytatódik. Erre a problémára – és persze a második karantén alatti unalom ellen – tökéletes orvosság a #suliLOVE sorozat két könyve, a Bekavarás, illetve az Elvadulás

És hogy mit kínál a széria (eddigi) két könyve? Röviden és tömören egy tipikus kamaszszerelem első látásra című sztorit, de nem ám a megszokott módon, hiszen

  1. a sorozat tavasszal folytatódik, tehát még nincsen végkifejlet;
  2. a nyálcsorgatáson kívül a karakterek családi és sportolói életéről is sokat megtudhatunk. Kiemelt téma az élsport, hiszen Márk, a főszereplő fiú jégkorongozó, míg szerelme, Lilu ígéretes teniszező. 

Miközben az első kötet a két fiatal megismerkedésétől a szerelmük beteljesedésének pillanatáig tart, az ember biztos benne, hogy ezután jön a hab a tortán, a második részben végre egymásé lehet a pár. Tévedés.

Az Elvadulás kötet a címéhez hűen nem együtt, hanem külön utakon ábrázolja a fiatalokat, akiket kontinensek választanak el egymástól a nyári szünet és a lány családján belüli drámai történések miatt. 

suli
Fotó: moobius.hu

A küzdeni akarás megvan bennük, de vajon mennyire képesek egymásért is tűzbe menni? Hát, pont annyira, mint a legtöbb tizenéves. A szájuk mindig nagy, szeretik túldramatizálni a dolgokat, a telefonon lógni ahelyett, hogy együtt, satöbbi. Legbelül azonban tudják, hogy egymásnak lettek teremtve, így tehát adott a kérdés – hogyan tovább? Működhet a se vele, se nélküle kapcsolat? (Nem igazán... Dönteni kell. Az óra ketyeg, az idő repül, Lilu szervája most a fiúnál pattog...)

A kamaszoknak szóló könyv a tinédzserek nyelvén íródott, így tehát minden iskolás azonosulhat a sztorival, sőt... A modern kifejezéseken és a szlengen kívül számos korhű turpisságot is belecsempészett a könyvbe a szerző, hiszen melyik ma élő tizenéves ne lenne TikTok- vagy Instagram-megszállott, ki ne ismerné a bevett csajozási módszereket (passzív-agresszív hozzáállás a fiú részéről), és melyik gyerek ne tudna többet a smárolásról, mint a szülei?

Na, erről van szó...