Széll Tamás zsírral főz, Anger Zsolt csokival süt

2020.12.26. 20:52
Napok óta óriásplakátok hirdetik országszerte, hogy közeledik a hasipari nagyhatalomnak számító hazánk legújabb főzőműsora. Egy színész és egy szakács szabadította a nézőkre a számolatlan kalóriákat, amikor december 26-án délután ötkor felgördült a függöny, lefutott a főcím, előkerült a vasfazék, és kezdetét vette a Főmenü első adása a Duna TV-n.

Az újszülött közszolgálati gasztroshow főszereplői nem ma kezdték a főszereplést. Széll Tamás az első magyar szakács, aki bejutott a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjébe, és 2016-ban diadalmaskodott az európai séfek csatájában. Versenyen kívül két budapesti éttermével is megszerezte a Michelin-csillagot.

A dupla csillagos szakács mellett a Jászai Mari-díjas színész, Anger Zsolt sürög-forog a Főmenü című műsor konyhájában. Sokan pusztán a hangjáról is megismerik, de olyankor Ewan McGregor arcát keresik a fején. A kiváló brit színész ugyanis minden magyarra szinkronizált szerepében hősünknek köszönheti az angeri orgánum nyújtotta többletsármot. Ha sorozatszerepei engedik, színházban is játszik, rendez, de primer ismertségét a televíziós sorozatoknak köszönheti.

Ő volt például a Hacktion című krimisorozat laza főhadnagya, díjat is kapott A Tanár című dramedy iskolaigazgatójaként, és az egyik legmenőbb hazai a sorozat, az Aranyélet második fősimlisének karakterét is ő alakította.

Szóval két sztár egy konyhában, két tekintélyes férfi a lábasok között. Az első rész alapján a következő tanulságok vonhatók le:

  • A férfiak lassan főznek, viszont rengeteg mindent tuszkolnak a fazékba.
  • Szeretik a zsíros húsokat csontos húsokkal és sült vagy főtt bőrökkel dúsítani.
  • Egy színész is tud bonyolultan fonni kalácsot és profin sütni nagyon csokis sütit.

Amikor Széll Tamás elkezdi felsorolni, mit tesz a saját fejlesztésű töltött káposztába, a lista felénél elájul egy nem túl bigott vega, a háromnegyedénél pedig a közepesen kalóriatudatos nézők is emésztést segítő gyógyszerek után nyúlnak.

A Széll-féle t.káp.-ban van két disznóláb, amit rojtosra főzve adagol a lábosba, a levével pedig gazdagítja a fagyiállagúra főzött savanyú káposztát. A fagyis jelzőt Anger Zsolt használta az étel kóstolása közben.

A „művészkém”, ahogy társát egy önfeledt pillanatában nevezte a mesterszakács, az adást amúgy egy kedélyesnek nem nevezhető Móricz Zsigmond-novellarészlettel indította, melyben a kiéhezett főszereplő halálra eszi magát töltött káposztával. Azt is megtudjuk tőle még a műsor elején, hogy a savanykás íz illik az ünnepi hangulathoz. Van olyan ünnep.

Visszatérve a szakácsunk káposztájához, vegyük tudomásul, hogy abba

málékonyra abált húsos bőrökre van szükség, továbbá füstölt zsírszalonnára, darálatlan oldalasra, füstölt kolbászra és császárszalonnára is. Persze hagyma és rizs is kell egy kevés.

Összeadva a mester által megjelölt főzési időket az egészet össze lehet dobni hat-hét óra alatt.

Csemegének meg egy kis zsírjában sült libamáj, illetve szintén jelentős zsírmennyiséggel készülő kacsalekvár, étlapi nevén rilette is készült az ünnepi menühöz.

A gasztroduó Jászai-díjas tagja az első adásban inkább cukrászként mutatkozott be. Meggyőzően.

Anger kiváló színész, de ezt a lúdlábas RigóJancsit nem tudta volna csak úgy eljátszani.

Látszott, hogy nagyon mélyen gyökerező belső tudásból merített. Habverés közben említette párszor a nagymamáját is, aki nyilván hozzájárult a karakter hiteles megformáláshoz.

A sütemény keletkezésének félútján azt is elárulta a színész, hogy a házi rumos meggyet a „csaja” tette el. Aki esetleg félművelt vagy teljesen tájékozatlan a közismert emberek magánéletét illetően, az ne eméssze magát tovább: Anger Zsolt meggyét Mettler Emese önti fel rummal. A többinek nézzenek utána, ha gondolják.

A következő részben majd halakkal bíbelődnek az előzetes szerint. A hetente új adással jelentkező sorozatot 26 részesre tervezik a Duna TV illetékesei. Lesznek majd országjáró kísérőfilmek is.