Vihar az amerikai divatbiliben

2021.01.13. 18:20 Módosítva: 2021.01.13. 18:20

Nemcsak a Capitolium ostroma kavart nagy vihart január első napjaiban, hanem a Vogue magazin februári számának címlapfotója is, melyen Kamala Harris, az USA első női alelnöke pózol, vagyis inkább csak áll.

A felháborodás oka, hogy a Vogue az a magazin, amely szigorúan haute couture-be öltözteti a hírességeket, topmodelleket a címlapjain, a szabadnaposmodell-hangulat itt nem megengedett, mégis egy ilyen fotót sikerült a címlapra tenni.

Eleve érdekes szituáció, hogy Kamalának járt az a lehetőség, hogy maga válassza ki a szettjeit. Az alelnök mindjárt kettővel rukkolt elő, egy kék decens nadrágkosztümmel, végül nem ebben került a címlapra, hanem azzal a képpel, amelyen Angela Merkel-es fekete nadrágkosztümben és egy Converse cipőben látható. A képválasztás joga a Vogue-é volt, ennek köszönhetően ez utóbbi került a lap címoldalára. A képet egyébként az a színes bőrű Tyler Mitchell lőtte, aki 23 évesen Beyoncé fotózásával robbant be a divatvilágba.

Lakatos Márk, aki előszeretettel elemzi politikusok öltözködési szokásait, azt mondja, nincs baj a képpel, hacsak nem az, hogy enyhén szólva is túlvilágított. A stylist üdítőnek találja az indiai-jamaicai politikusnő stílusát, egyben merésznek a szettet. Kamaláról azt mondja, tudatosan felépített stílusikon. Magabiztos, lezser, határozott nő benyomását kelti, aki folyamatosan precízen szabott nadrágkosztümökben jelenik meg. Ahol nem kötelező a formaruha és a magas sarkú, Conversben nyomul, különböző színekben, de előszeretettel visel Timberland bakancsokat is. Semleges, jól szabott ruhatárát visszafogott gyöngysorokkal dobja fel.

A power dress műfajt ügyesen keveri a comfort dress műfajjal. Ez óriási különbség Melania Trumphoz képest, aki például egy 'I dont care' feliratú Zara dzsekit sem átallott magára ölteni, megüzenve ezzel a világnak, hogy egyáltalán nem érdekli férje ámokfutása. Sőt, a választásaiban is inkább az európai divatházakat preferálta az amerikaiakkal szemben, ami szintén skandallum egy first lady esetében – húzza alá Lakatos.

Kamala Harris Lakatos szerint a nagy eseményeken nem hibázik. November 7-én Biden oldalán, a győzelmet ünnepelve fehér nadrágkosztümben jelent meg, amit a Carolina Herrera divatház készített neki egy masnival megkötött gyöngyházszínű selyemblúzzal. A fehér nem véletlen választás: tisztelgés a szüfrazsettek előtt. A színhez nem mellesleg Hillary Clinton és Michelle Obama is előszeretettel nyúlt a fontosabb események alkalmával.

Hogy Harris  beiktatáson milyen ruhában fog megjelenni? Uraknak frakk, a nőknek hosszú estélyi ruha és vállig érő kesztyű lesz a kötelező viselet. Hogy meg meri-e lépni, hogy nőként frakkban mutatkozzon, az legkésőbb január 20-án, Joe Biden beavatásán kiderül.

(Borítókép: Kamala Harris. Fotó: Spencer Platt / Getty Images Hungary)