A szigorításokkal párhuzamosan az idegeink egy cseppet sem enyhültek a héten. Míg az ország oltakozik, mi az oltakozás kifejezésen idegeskedtünk. A podcast ötödik adásában beszéltünk a boltoszsargonokról, az eladók, pénztárosok tipikus szólásairól. De szóba kerültek a kutyások is, a gazdik legrosszabb beszólásai.

Ezen a héten is szeretettel köszöntjük a Márkó és Barna Síkideg Podcast minden kedves hallgatóját, hiszen az ötödik rész előtt már a 

42. helyet tapossuk a podcasttoplistákon.

Rengetegen írtok nekünk jobbnál jobb sztorikat. Kollár Bálint nevű hallgatónk pedig le is rajzolt minket, zseniális, kétarcú portrét készített rólunk. Innen is köszönjük neki!

Mivel a koronavírus-járvány alatt nagyjából az egyetlen kulturális élményünk, hogy élelmiszerboltba járunk, egyre jobban feltűnik a tipikus eladói szakzsargon, ezért ezt alaposan kitárgyaltuk az adásban.

Számlát a zacsiba tettem.

Kártyázunk?

Másvalamit szabad adnom?

A héten arról beszélgettünk, milyen etimológiai fejlődésen ment át az eladók udvariaskodása, amikor fizetésről van szó. Régen valószínűleg az összeget egy „kérek” szócska követte. „1500-at kérek.” Ezt követte a „szeretnék kérni”, amihez idővel hozzákapcsolódott egy udvariaskodó feltételes mód, a „kérnék”. A legújabb variációk pedig a „kértem volna”, „fogok kérni”, és végül a „fogok majd kérni”. Megfigyeltük azt is, ahogyan az eladó a végösszeget kiejti:

Egyezerhatszáz és huszonötös.

Háromezret kaptam, és négyhúszas a visszajáró.

Márkó Instagram-posztja alatt a héten a legjobb boltos, eladói zsargonokat gyűjtjük!

Hosszan idegeskedtünk a kutyásokon is.

A jó időnek köszönhetően egyre több a kutyás a parkokban. Vagy lehet, hogy inkább mi járunk többet a szabadba, ezért többet találkozunk a „gazdikkal”. Van az a gazda, aki hangosan üvöltve szidja le a kutyát, de amint jót csinál az eb, tündéri, pösze hangon szól szegény állathoz. Tipikusan városi jelenség, hogy néhányan sportot űznek abból, hogy a legnyomorékabb kutyákat fogadják örökbe. Félszemű, kutya-AIDS-es, sánta, minden bajtól szenvedő jószágokat, míg aktívan lenézik azokat, akik fajtatiszta kutyákat tartanak. Vannak azok a gazdák, akik többes szám első személyben beszélnek kedvencükről:

Most éppen tüzelünk, ezért vigyázni kell a kanokkal.

Sok más téma is belefért az e heti adásba. Kitárgyaltuk például, hogy a tejet vagy a müzlit kell előbb a tányérba önteni. Szörnyülködtünk azokon, akik a kakaós csigát harapják, mint egy szendvicset, és nem körbe, a tekerés mentén eszik. Kibeszéltük azokat is, akik előre leveszik a túrórudi csokiborítását, és csak a túrót eszik meg.

Ne felejtsétek elküldeni nekünk, ti min idegeskedtetek a héten!