Nem ígérhetünk mást, csak könnyeket

2223396 5590357 6000x4000
2021.05.27. 12:41 Módosítva: 2021.05.27. 12:41
A Jóbarátok a szórakoztatóipar egyik legnagyobb dobása. A sorozat a 90-es évek popkulturális ikonja. Megkerülhetetlen, világszínvonalú produkció. 10 évadot élt meg, 6 egymást követő évadban a legnézettebb vígjáték volt, átlag 25 millió néző látta hetente, az utolsó részt 52 millióan követték. A mítosz szereplői 17 év után újra összejöttek, hogy emlékezzenek a régmúlt időkre. Kapaszkodjanak, indul a nosztalgiavonat!

A mai hivatalos premiert rajongók milliói várták, köztük mi is, az Index két fix Jóbarátok-rajongója. Most pedig elmeséljük, hogy láttuk az emlékezős show-műsort, de elsőként álljon itt egy chaten zajló beszélgetésfoszlány a szerzőktől.

Elő a százas papírzsepicsomaggal!

Kitzinger Szonja: Nézed, Lici? Fellőtték, már streamelheted.

Korcsmáros Felícia: Már rég nézem, kétszer el is bőgtem magam :D

Az érzelmi manipulálás már az első másodpercekben csőre töltve indul: Jóbarátok – Újra együtt. A jól ismert betűtípus után ott kezdődik az évek óta várt százperces extra epizód, ahol a tizedik évad zárult. Azaz mindenki kedvenc lakásában, lila falak között, ahol 17 éve azt láttuk, hogy a hat fő karakter leteszi a kulcsot, majd elbúcsúzik a sorozattól, a nézőktől, és rácsukják az ajtót a máig időtálló poénok helyszínére.

Stílusosan az első karkter, aki visszatér a díszletbe: David Schwimmer. Őt annak idején az alkotók először választották ki a Jóbarátok közül. Kiderül az háttéremberek monológjaiból, hogy Ross a kivertkutya-képe miatt lett Ross, és noha Schwimmer nem is nagyon akarta vállalni a szerepet, az állítólagos ajándékkosarak, amelyeket az alkotók küldtek neki a sejthető hátsó szándékkal, hatottak. Szerencsére. Schwimmer is könnyeivel küszködve csöppen vissza Monica lakásába, majd kicsit megtörve az illúziót, átsétál a falon a Central Perk kávézójának ikonikussá vált sárga kanapéjához.

Utána érkezik Lisa Kudrow, őt Jennifer Aniston követi. A lányok pofátlanul keveset öregedtek, igaz, Monica mimikája talán egy kicsit mesterkélt a fiatalító beavatkozásoktól. Ami tisztán látszik, hogy felkapott pár kilót a következő színész, akinek sziluettje a stúdió ajtajában körvonalazódik. Bár Matt LeBlanc Joey jól ismert sötét tincseit hátrahagyta, valamelyest megmackósodott, de senkinek nem okoz csalódást, hiszen az első mondatával azonnal visszacsempészi a csajozós karaktert a kulisszák mögé. A kedvenc párbeszédünk a színfalak mögött születik, ami szórakoztató utalás az idő múlására.

Joey: Itt minden olyan kicsi!

Rachel: Dehogy, mi lettünk nagyobbak!

Joey: A magad nevében beszélj, jó?!

Az ölelkezős, nosztalgiázós, pityergős társaság tovább bővül Courteney Cox alakjával, akit eredetileg Rachel szerepére castingoltak, de ő jobban szerette volna a rend- és tisztaságmániás Monicát eljátszani. A visszatérés örömkönnyeit Matt LeBlanc itatja fel a szeme alól, akivel az írók eredeti elképzelése szerint a fő szerelmespárt kellett volna játszaniuk, de végül a készítők Monica és Joey helyett ezt a szálat Ross és Rachel párosára szabták, akikről kiderül a show-ból, hogy kicsit nyilván szerelmesek voltak egymásba.

Majd a casting sorrendjét követve az a színész is megérkezik, akit utoljára választottak be: Matthew Perry. Ő keveset szól a show-műsor alatt, de akkor nagyot, mindenesetre a kicsattanó jókedv valahogy nem lengi körül, kissé keserűnek látszik, igaz, a műsor végén maga sem bír a könnyeivel, és csatlakozik a pityergők táborához.

Ilyen nincs, és mégis van, zenét!

Gyors helyszínváltás, újfent élő közönség, James Corden vezényli a népet a Warner szökőkútjánál, ahol anno a főcím forgott. A hat szereplő a tömeg ovációjába érkezik meg és foglal helyet a kultikussá vált sárga kanapén, a háttérben az éppen csobogó szökőkúttal. Corden egy megfelelő stratégiai ponton távirányítóval megállítja a csobogást, és indulhat a csevegés. A sorozatban a szereplők mindig itt ültek a Central Perkben, bár sokan nem értették, hogy egy zsúfolt kávézóban hogy lehet mindig üres ez a rengeteg hely, de erre a kérdésre most is választ kapunk az asztalra helyezett „foglalt” táblával.

Menet közben az alkotók is becsekkolnak, a helyszínek változnak, a múltat pedig ügyesen vegyítik a jelennel. Felidézik az ismert jeleneteket, amikbe a hat főhős újra beleül, áll vagy néz, el-elpróbálnak ikonikus jeleneteket szövegkönyvvel a kezükben. A nosztalgiavonat pedig töretlenül robog át ismert helyszíneken, jeleneteken, emlékeken, amibe mindannyian egy kicsit belefiatalodunk.

Néha előbukkan egy-egy ismert arc, akik pár villanásra, vagy akár több epizódra is részesei lehettek ennek az utazásnak. A szereplők és az alkotók is felidéznek fontos pillanatokat, miközben a hat főszereplő akaratlanul is újra egybeolvad a karakterekkel. Kapunk tipikus Phoebe-pillanatokat, és utánozhatatlan Chandler-vicceket, melyek látszólag olyan spontán törnek elő belőlük 17 év hallgatás után, mintha nem is akasztották volna szögre a jelmezeiket.

Azokon a színészeken kívül, akik voltak olyan mázlisták, hogy szerepelhettek a műsorban, mint többek között Tom Selleck, Reese Witherspoon, a házsártos alsó szomszéd, egy férfi acapellakórus, Joey kézikertestvére, Christina Pickles, Elliott Gould, James Michael Tyler, Maggie Wheeler (háháháháháháháhá), olyan sztárok is beszámoltak róla, nekik mit jelentett a Jóbarátok, akik csak a képernyő másik oldalán figyelhették a történéseket.

Büdös macska, büdös macska...

Ilyen David Beckham, aki a saját bevallása szerint a sorozatból Monica. Az okokat is feltárja, a tisztaságmániája döntött ebben a kérdésben, ami nála is kőbe vésett alapvetés. Rajta kívül megjelennek a színen a BTS koreai fiúzenekar tagjai, Kit Harington, vagy akár Lady Gaga. És itt éri el sokadik csúcspontját a show. A Central Perkben pengeti gitárján Phoebe a Büdös macska csacska dallamait, amikor is Gaga azt mondja neki:

Figyelj, pont erre jártam, és épp nálam van a gitárom,

majd előadja sajátos stílusában a dalt, amivel kapcsolatban Phoebe rezignáltan nyugtázza, nem rossz, de az övé azért mégis nagyságrendekkel jobb!

Csúcspont továbbá a divatbemutató a sorozat emlékezetes kosztümjeinek bemutatása, amelynek keretein belül Justin Bieber, Cara Delevingne, Cindy Crawford öltözik be. Ki a karácsonyi tatujelmezt húz, Matt LeBlanc pedig Chandler egész ruhatárát ölti magára.

De nem is kell Hollywoodig menni a megható történetekért, különböző nemzetek átlagpolgárai is szívszorító és felemelő történeteket mesélnek el, amelyeket a sorozatnak köszönhettek. Itt válik egyértelművé, hogy a sorozat ezért lett ennyire meghatározó és időtálló, mert kortól, nemtől, származástól, nemi beállítottságtól függően ugyanazokat az érzelmeket váltotta ki, nemcsak a nézőkből, a szereplőkből, de az alkotókból is.

Bár ez az elmélet egy ponton megdől, amikor David Schwimmer elmeséli, hogy miért nem szeretett majommal forgatni,

miközben Marcel minden rajongó nagy kedvence volt.

via GIPHY

Megvolt a kémia

Archív felvételek, hatalmas kacagások, sírás, múltidézés, játékok, vallomások, a  Jóbarátok extra epizódban. Aztán ahogy Lisa Kudrow, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matt LeBlanc, David Schwimmer, Matthew Perry visszatáncoltak a szökőkutas felvételekkel korábbi életünkbe, ugyanúgy újra el is búcsúztak a nézőktől.

A Jóbarátok: Újra együtt egy csodálatos utazás azoknak, akik rajongtak a sorozatért. Nem próbálnak meg pluszjelentést adni a múltnak, csak felelevenítik azt, ami szép volt. Viszont vigyázat, aki végignézi ezt az ajándék száz percet, ne csodálkozzon, ha a következő heteiben az első résztől az utolsóig újra ledarálja a sorozatot, bár ezt a fanok évente átlagban egyszer maguktól is megteszik.

S, hogy mitől működött akkor ez az egész, abban mindenki egyet ért, de talán Reese Witherspoon fogalmazza meg a legjobban, aki Rachel testvéreként tér vissza a show-ba. Ő azt mondja, ennek a remek kémia lehetett az oka. Ehhez mi azt tennénk hozzá, hogy a Jóbarátok azért is működött, mert egy olyan, mindenki által ismert életszakaszt ábrázolt tíz évadon keresztül, amikor a barátok a családod, ez a kollektív élmény pedig a nézők mindegyikéből ismert szituációk tömkelegét hívja elő.

(A sorozat hamarosan magyar hanggal is megtekinthető, a várakozások szerint a jól ismert szinkronhangokkal, addig feliratozva nézhető meg az HBO Go műsorán).

(Borítókép: HBO)